Német zászló színei egy pár tornacipőn recesszió felirat
Fotó: Shutterstock

Brutális német energiaszámla

Németország hozzáadott értékben több mint 260 milliárd eurót veszít 2030-ig az ukrajnai háború és a magas energiaárak miatt, ez a munkaerőpiacon is érezteti majd a hatását – derül ki a német Foglalkoztatási Kutatóintézet tanulmányából.


A 2022 és 2030 közötti nyolc évre vonatkozó összeg átszámítva nagyjából 104000 milliárd forint, vagyis évente 13000 milliárd forint. Összehasonlításul: hazánk hét év alatt mintegy 15000 milliárd forintot kap az Európai Uniótól.

Vesztes ágazatok

Ahhoz képest, ha Európában béke lenne, a jelenlegi helyzetben Németország kiigazított áras GDP-je jövőre várhatóan 1,7 százalékkal lesz kisebb. Ezzel együtt körülbelül 240 ezer állás szűnik meg a kontinens legnagyobb gazdaságában.

A munkaerőpiaci helyzet várhatóan ezen a szinten marad 2026-ig. Akkorra az átfogó intézkedések hatásai fokozatosan kiszorítják a negatív tényezőket, és 2030-ra már körülbelül 60 ezer munkahellyel nő az álláspiac.

Az egyik nagy vesztes várhatóan a vendéglátóipari ágazat, amelyet már a koronavírus járvány is megroppantott. Ezúttal a csökkenő vásárlóerő fogja tovább tizedelni.

Az olyan energiaigényes szektorok, mint a vegyipar és a fémipar ugyancsak a magas energiaárak vesztese lehet.

Van rosszabb verzió

Ha az energiaárak, amelyek eddig 160 százalékkal növekedtek, esetleg ismét megduplázódnának, Németország 2023-as gazdasági teljesítménye 4 százalékkal kisebb lehet, ahhoz képest, ha nem lenne háború – vélik a német kutatók. Ha ez bekövetkezik, három év alatt összesen 660 ezer álláshely szűnhet meg, 2030-ban pedig még mindig 60 ezres mínuszban lesz a munkaerőpiac.

Németországban korábban a gázellátás riasztási fokozatát léptették életbe, ami egy ugrás a gázfogyasztás korlátozásától. A német cégek már számtalan igényt nyújtottak be a hálózati szabályozóhoz, amelyben kivételt kérnek egy esetleges korlátozás alól - írja a Reuters. A szabályozó és az ipari szereplők közösen próbálnak kidolgozni egy tervet arra az esetre, ha a földgáz adagolására kényszerülnének. Néhány vállalat pedig változtatott a munkafolyamatokon az energiafelhasználás csökkentése érdekében.

Olaf Scholz német kancellár a héten arra figyelmeztetett, hogy az orosz gázellátás okozta bizonytalanság nyomán kialakult gázárak jelentős csökkenésére egyhamar nem lehet számítani.

Az európai gáztározók töltöttsége egyelőre a terveknek megfelelően halad, de tízszer annyiba kerül a szükséges mennyiség beszerzése, mint máskor. Erről itt írtunk. A németek közben dolgoznak az orosz energiafüggőségtől való szabaduláson is, átfogó, 3 milliárd eurós program keretében.

Ne hagyd ki!