Sárga gázcső fehér gomolyfelhők a kék égen
Fotó: Shutterstock

Tízszeres áron, de jól halad az európai gázkészletek töltése

Az európai országok jól haladnak afelé, hogy megfelelő gázkészlettel vágjanak neki a télnek, de ennek megvan az ára. Összességében több mint 50 milliárd eurót kell erre költeni, ami a történelmi átlag tízszerese.

A kívánatos arány eléréséhez szükség volt a fogyasztás csökkentésére, emellett néhány erőművet átállítottak gázról szénüzeműre, és növelték a cseppfolyósított földgáz (LNG) importját is.

80 százalék a cél

Az európai gáztározók töltöttségi szintje a héten 70,54 százalékon állt, ez magasabb mint az elmúlt öt év átlaga, ami 70,32 százalék volt – derül ki a Gas Infrastructure Europe friss adataiból. Nem sokkal marad el az elmúlt tíz év 71,4 százalékos átlagától sem.

Az Európai Unió célja, hogy november elsejére a blokk gázkészletét 80 százalékra töltse fel, ami már lehetővé tesz némi mozgásteret a télre.

Németország, amelyet a leginkább érint az orosz gázszállítás csökkentése, ennél magasabb arányt tűzött ki célul: novemberre 95 százalékos töltöttségi szintet kíván elérni.

LNG-import

Az Unió már július elején elérte a szeptember elsejére kitűzött célt, és most is a kellő ütemben halad a gáz beszerzésével a téli hónapok előtt – mondta Jacob Mandel az Auróra energiakutató cég elemzője.

Ehhez hozzájárul az LNG növekvő importja. Az Unió több mint 21 millió tonna LNG-t szerzett be 2022 első félévében, míg tavaly ugyanebben az időszakban csak 8 millió tonnát.

Júniusban, a történelem során először Európába több amerikai LNG érkezett, mint vezetékes orosz gáz.

Korai lehet az öröm 

Annak ellenére, hogy a gázkészletek beszerzése egyelőre megnyugtatóan alakul, elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az európai orosz gázfüggőségnek még közel sincs vége.

Két bizonytalansági tényezőre hívta fel a figyelmet az UBS elemzője, Giovanni Staunovo – írja a Reuters. Az egyik, hogy milyen hideg lesz a tél, a másik, hogy hogyan alakul az orosz gázszállítás tavaszra. Ezek miatt várhatóan a következő hónapokban sem lehet gázárcsökkenésre számítani.

Más elemzők úgy vélik: lehetetlen feltölteni a gáztározókat a télre, ha Oroszország esetleg teljesen beszüntetné a gázszállítást az Északi Áramlat csővezetéken keresztül. Itt írtunk arról, hogy a Yale elemzése szerint Moszkvának jobban fáj a gázszállítás csökkentése, mint Európának.

Ne hagyd ki!