Sárga gázvezeték piros gázcsap felhők
Fotó: Shutterstock

Amerikai LNG-vel nem pótolható Európában az orosz gáz

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentése szerint a földgáz már nem az az olcsó és megbízható energiaforrás, mint korábban, a jövője pedig bizonytalan.


A földgázpiac továbbra is krízishelyzetben van, és ez várhatóan nem is változik pozitív irányba, amíg az Ukrajna ellen indított orosz háború véget nem ér.

Átalakul a globális piac

A háború, illetve a Moszkvával szemben hozott szankciók mellett egy sor más tényező is súlyosbítja a helyzetet: tűz okozott gyártáskiesést egy cseppfolyósított gázüzemben Texasban, a magas energiaárak ránehezednek az amerikai ipar teljesítményére, ugyanez igaz az európai termelőegységekre, és ez mind hozzájárul ahhoz, hogy a globális energiaáramlás jövője nem tűnik túl biztatónak.

Az Európai Unió törekvése, hogy felgyorsítsa a leválást az orosz energiahordozókról és átalakítsa az európai földgázpiacot, a globális gázdinamikára is hatással van. Moszkva hagyományosan a kontinens legnagyobb gázszállítója.

Az USA pótolni igyekszik

Miközben az Európai Unió cseppfolyósított földgázzal (LNG) szeretné helyettesíteni az orosz földgázt, amelynek olcsóbb a szállítása, a lépés tovább terheli a piacot. A váltás jegyében az Egyesült Államok hirtelen sokkal több gázt kezdett küldeni a kontinensre.

Idén január és április között az amerikai cseppfolyósított földgáznak közel háromnegyede Európába került, míg tavaly ez az arány csupán egyharmad volt.

Az új szállítások mennyisége háromszorosa a 2021-ben Európába exportált amerikai LNG-nek. Jelenleg az Egyesült Államok az Európába irányuló cseppfolyósított földgáz felét biztosítja, ez kétszerese a 2021-es aránynak.

Tovább nem feszíthető

A Nemzetközi Energiaügynökség jelentésében arra is felhívja a figyelmet, hogy Oroszország további európai országokat zárhat el az orosz gáztól, ahogy ezt korábban már megtette Bulgáriával vagy Lengyelországgal.

Az Egyesült Államoknak azonban megvannak a saját korlátai az ellátási láncban, vagyis egy bizonyos mennyiség felett nem lesz képes földgázt szállítani Európába. A texasi Freeport LNG-üzemében pusztító tűz miatt két hétre bezártak, és teljes kapacitásra csupán az év második felében térhetnek vissza.

Nem gondolom, hogy az Egyesült Államok be tudja tölteni az űrt, ha az orosz gáz szállítása teljesen megszűnne

– véli az Evercore befektetési tanácsadó cég igazgatója, Sean Morgan.

Az amerikai export már most csúcsra van járatva, és a freeporti tűz 17 százalékkal visszavágja a kivitelt

– tette hozzá.

A Morningstar elemzője, Stephen Ellis hasonló véleményen van, azt mondta, hogy az LNG exportja már most teljes kapacitáson működik. A közeljövőben „ennél sokkal többet már nem tudnak tenni”.

The Conversation

Ne hagyd ki!