A németek számolásban mindig jók voltak, most is ezt teszik a gázcsatában
Fotó: Shutterstock

Hatékony eszközt vetnek be a németek a gázcsatában, számolnak

Németországban elővigyázatosságból kihirdették a földgázellátási válsághelyzet legalacsonyabb, úgynevezett korai előrejelzési szintjét, mert nem lehet tudni, hogy milyen szabályokat vezet be az orosz vezetés a földgázszállítások elszámolásáról - jelentette be a német gazdasági és klímavédelmi miniszter.Robert Habeck elmondta, hogy a földgázellátás biztonságának megőrzését szolgáló intézkedésekről szóló 2017-es európai parlamenti és tanácsi rendeletben meghatározott három válsághelyzeti szint (korai előrejelzési, riasztási, vészhelyzeti) közül a legalacsonyabbat rendelték el. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a minisztériumban válságstábot állítanak fel, amely folyamatosan szemmel tartja és értékeli a földgázellátási helyzetet, hogy szükség esetén további lépéseket tehessenek az ellátásbiztonság erősítésére. Ezt a tevékenységet hetek óta folytatják már, a döntéssel csupán formalizálják a gyakorlatot.

A döntés közvetlen előzménye, hogy csütörtökön ismertethetik Moszkvában az orosz földgáz értékesítésének a Kreml által barátságtalannak minősített országokkal szemben alkalmazandó, rubelalapú elszámolási rendszerét.

A németek szerint Oroszország szerződésszegést követ el, ha ragaszkodik ahhoz, hogy a szállítási szerződésekben rögzített feltételekkel ellentétben rubelben fizessék ki a földgázt. Ez elfogadhatatlan, és a háborús konfliktust tovább súlyosbító lépés volna - fejtette ki Robert Habeck, hozzátéve, hogy a földgázkereskedelemmel foglalkozó vállalatok egyetértenek a kormánnyal.

A miniszter kiemelte, hogy egyelőre biztosított a földgázellátás Németországban. Mint mondta, nincsenek "szűk ellátási keresztmetszetek", de "fokozni kell az elővigyázatossági intézkedéseket, hogy felkészüljünk az orosz részről kiinduló eszkaláció esetére". Közölte: miközben az orosz kitermelésű földgáz részarányát az importban alig néhány hét alatt sikerült 55 százalékról 40 százalékra szorítani, folyamatos a szállítás cseppfolyósított földgázt (LNG) fogadó franciaországi, belgiumi és hollandiai terminálokról. Ez nem lett volna megvalósítható európai szolidaritás nélkül.

A miniszter arra kérte a vállalatokat és a lakossági fogyasztókat, hogy bánjanak takarékosan a földgázzal. Minden egyes megspórolt kilowatt energia hozzájárul az Ukrajna elleni invázió miatt kialakult helyzet kezeléséhez - hangsúlyozta a Zöldek politikusa. Hozzátette, hogy a magas árak máris csökkentették a keresletet.

Ne hagyd ki!