Itthon nem szállt el a rezsiköltség
Fotó: Shutterstock

Így szálltak el a rezsidíjak Európában

Az európai rezsidíjak januári alakulását vizsgálta meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A nemzetközi áttekintés eredményéből jól látszik, hogy hazánkban a lakossági villamos energia és a földgáz átlagára jelentősen elmarad a legtöbb uniós országok árszintjétől.


Jelentősen drágult a villamos energia Európában

A fővárosok rezsiszintjét vette alapul az uniós és nemzetközi (27 uniós főváros, valamint Belgrád és London) rezsiköltségek összehasonlításában a MEKH, mivel egy országon belül is eltérhetnek az energiaárak. Az idei év első hónapjának az adatai alapján a vizsgált városokban a villamos energia Budapesten volt a legolcsóbb. Az átlagár 10,32 eurócent/kWh szinten alakult, amíg az uniós átlag a 26,7 eurócent/kWh-t érte el, ami nagyjából 60 százalékos különbséget jelent – idézi az Infostart.hu Scherer Zsolt MEKH-szóvivőt.

A vizsgált 29 főváros közül egyébként Berlinben volt a legdrágább a villamos energia ára, átlagosan 50,07 cent/kWh. Budapestnél olcsóbban pedig csak egy városban lehetett az energiához hozzájutni, a nem uniós Szerbiában, Belgrádban (8,10 eurócent/kWh).

A vizsgálatból az is látszik, hogy ugrásszerűen növekedtek a villamos energia árai a lakossági fogyasztók számára az elmúlt hónapokban. Bukarestben 26,36 eurócentről 38 fölé emelkedett az ár, ami 46 százalékos növekedést jelent. Brüsszelben ugyanez 24, Stockholmban 25, a már említett Berlinben pedig 38 százalék.

Drasztikusan változott a földgáz ára is az Unióban

A kutatás a villamosenergia árának alakulása mellett a földgázét is vizsgálta. Ez szintén Budapesten volt a legolcsóbb januárban. A magyar fővárosban 2,79 eurócentet kellett fizetni kWh-ként, mialatt a többi vizsgált uniós város átlagára közel négyszerese volt a magyarénak. Egy hónap alatt (decemberről januárra) Bécsben 40, Berlinben 133, Bukarestben pedig 45 százalékkal emelkedett a földgáz lakossági ára.

A listán szerepelnek olyan nyugat-európai fővárosok is, amelyekben majdnem kilencszeresét kellett fizetni a budapesti gázárnak. Emellett a villamos energia esetében is közel ötszörös a szorzó – írja a portál. Az összehasonlító elemzés arra nem tér ki, hogy Magyarországon hogyan, milyen forrásból pótolják a szolgáltatók rezsicsökkentésből fakadó veszteségeit.

Még a korábbiaknál is olcsóbb itthon az energia?

A MEKH tavaly júliusban is jelentkezett egy hasonló elemzéssel, ahogyan arról a Haszon.hu is beszámolt. Eszerint már akkor is Európa legolcsóbb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók.

Az akkori adatok szerint a villamos energia lakossági átlagára 2021 júniusában 10,44 eurócent volt kilowattóránként Budapesten, ami a felmérésben szereplő fővárosok körében a második legalacsonyabb ár (akkor is beelőzött Belgrád), amíg az uniós fővárosok között a legalacsonyabb.

A vizsgált fővárosok közül - a friss adatokhoz hasonlóan szintén - nálunk volt a legolcsóbb a földgáz: a lakossági fogyasztók számára biztosított átlagár 2,82 eurócent volt kilowattóránként.

Ha a félévvel korábbi adatokkal összehasonlítjuk a mostaniakat az látjuk, hogy egy kevéssel még olcsóbb is lett Budapesten a villamos energia (10,44 eurócent/kWh-ról 10,32) és a földgáz (2,82 eurócent/kWh-ról 2,79) átlagára.

Ne hagyd ki!