Villanyóra

A Népszava értesülései szerint az energiaszolgáltatók május 10-ig meghosszabbítják a lejárt közműtartozások miatti kikapcsolások csaknem fél éve tartó szüneteltetését.


Az MVM Csoport az önkéntes kikapcsolási moratóriumot az általános iskolák teljeskörű újranyitásáig tartja fenn – közölték a lappal az állami energiaszolgáltatónál.

Mivel a kormányzat döntése alapján az általános iskolák felső tagozatai, valamint a középiskolák május 10-én nyitnak újra, az E.ON Hungária Csoport továbbra is szünetelteti a kikapcsolásokat – ezt válaszolták a lap megkeresésére a német hátterű áramszolgáltatónál. Döntésük az immár hozzájuk tartozó Elmű-ÉMÁSZ-ra is vonatkozik – fűzték hozzá.

Sokadik hosszabbítás

Az MVM idén eddig két alkalommal, március, illetve április elején jelentette, hogy meghosszabbítja a lejárt lakossági tartozások miatti kikapcsolásokra voltaképp tavaly november 29-e óta érvényes türelmi időszakot. Ehhez az E.ON is rendre csatlakozott.

Utoljára azt ígérték, hogy az általános iskolák – akkor április 19-re várt - újranyitásáig él az önkéntes moratórium. A kormány végül csak az óvodákat és az alsó tagozatokat nyitotta meg, ám az érintett gyerekek egy része otthon maradt. A szolgáltatók a kikapcsolási türelem alatt felhalmozódott tartozásokról nem kívántak nyilatkozni. A helyzetet nehezíti, hogy az áramszolgáltatók ezekben a napokban postázzák az éves elszámolásokat. Akik a járvány miatt home office-ban dolgoztak, többet voltak otthon, megnőtt az áramfogyasztásuk. Ha a korábbi fogyasztás alapján kiszámított havi általánydíjat fizették, könnyen lehet, hogy jelentős, akár több tízezer forintos tartozást halmoztak föl az elmúlt időszakban.


Ne hagyd ki!