Kíváncsi vagy mennyivel drágul a villanyszámlád a légkondi miatt? Íme!
Fotó: 123rf

Kíváncsi vagy mennyivel drágul a villanyszámlád a légkondi miatt? Íme!

Az idei nyár - tulajdonképpen már májustól számítva - újabb rekord meleget hozott, így megugrott a légkondik fogyasztása. Segítünk kalkulálni, mennyi extra kiadást jelent forintban egy átlagos klíma használata.Hogy lehet kiszámolni egy klíma áramfogyasztását?

A klímák energiahatékonyságát két mérőszám mutatja. A SEER-érték azt jelenti, hogy 1 kW befektetett villamos energiából hány kW hűtési teljesítményt állít elő a berendezés (W/W). A másik a hűtőteljesítmény (kW). A tényleges áramfogyasztást a következő képlettel lehet kiszámolni: hűtőteljesítmény osztva SEER egyenlő X, majd X szorozva lakossági áramár.

Egy konkrét példán keresztül szemléltetve: egy átlagos klímának 2,5 kw-os hűtőteljesítménye és 6,2 W/W SEER-értéke van. 2021-ben a lakossági áramár kilowattja nappal nagyjából 40 forint (áramszolgáltatótól függően ez eltérhet).

Ha a klímánk folyamatos maximumon megy, akkor az áram fogyasztása így alakul: 2,6 osztva 6,2 = 0,42. Ezt az értéket megszorozva a lakossági áramárral megkapjuk, hogy a klímánk óránként 16,8 forintba kerül.


Havi 5000 forint plusz

Innentől már csak az a kérdés, hogy a 24 órából mennyit megy a klímakészülék, hiszen a fogyasztását ennek ismeretében tudjuk pontosan kiszámítani. A fenti példával élve, egy egész hónapra - minden nap 10 órás klímahasználattal számolva - havi bruttó 5 000 -5 300 forinttal emelkedik a villanyszámlánk. Extrém kánikulában - mint például 2021-ben is, májustól számítva - nagyságrendileg, összesen 20 000 forintot fizethetünk a nyári túlélésünkért.

Ne hagyd ki!