A tökéletes klímaválasztás titkai (x)
Fotó: Daikin

A tökéletes klímaválasztás titkai (x)

Mindannyiunk számára más az ideális hőmérséklet és páratartalom, mást jelent a kényelmes otthon, és mindannyiunknak megvannak a saját preferenciái klíma választásakor is. Éppen ezért kíván gondos mérlegelést és tájékozódást a légkondicionáló típusának kiválasztása.


A választék hatalmas mind márkában, mind tudásszintben, technológiai fejlettségben és a küllemét illetően is. Ezen felül az ember klímát legalább 10-15 évre vásárol, ezért nem mindegy, hogyan is dönt. A Daikin Márkabolt üzletvezetőjének, Nagy Attilának a jótanácsait olvashatjuk a következőkben. Összegeztük, hogy melyek azok a legfontosabb kérdések, amiket a márkaboltba érkező ügyfelektől is kérdeznek, hogy segítsenek nekik megtalálni a számukra legideálisabb megoládst.

A tökéletes klímaválasztáshoz 8+1 alapvető szempontot célszerű figyelembe vennünk, mielőtt beleugranánk a vásárlásba.

​1. Hol lakunk?

A klíma típusának és teljesítményének kiválasztásához is fontos, hogy hol lakunk: párásabb levegőjű vízparton, szárazabb levegőjű panelben, fákkal körülvett árnyas házban, új építésű, jó hőszigetelésű épületben, netán a nyaralóhoz keresünk hűtési és egyben fűtési megoldást.

​2. Hűtésre és fűtésre is?

Manapság már az összes klíma hűtő és fűtő üzemmódban is működtethető – a kérdés, hogy mennyire hatákonyan, és itt lehetnek különbségek, nemcsak az egyes gyártók, de a termékportfólió egyes típusai között. Vannak kifejezetten fűtésre optimalizált típusai a Daikinnak is, ahol hatékonyságvesztés nélkül -25°C mellett is élvezhetjük a klímával fűtés előnyeit.

​3. Teljesítmény és méret

A légkondicionáló rendszer kiválasztásakor az is számít, hogy mekkora a ház vagy lakás, milyen fekvésű, mennyi helyiséget szeretnénk klimatizálni, milyen a szigetelés, mekkorák a nyílászárók, milyen árnyékolástechnikát használnak és hogy az adott helyiségnek mekkora az alapterülete. Ha például kicsi szoba hűtésére nagy teljesítményű légkondit használunk, csak pazaroljuk az energiát, a helyiség méretéhez képest kisebb teljesítményű klíma pedig „küszködni fog" az ideális hőmérséklet megteremtésével, ráadásul hamarabb elhasználódik a rendszer.

A keleti vagy nyugati fekvésű helyiségek is másféle megoldást igényelnek, mint az északi tájolásúak.

Ezért is fontos szakemberrel konzultálni az adottságokról és helyszíni felmérést kérni.

​4. A klímák típusai

A ház, illetve lakás adottságainak és a kényelmi szempontoknak megfelelően választhatunk split klímát (egy helyiségre vagy egy meghatározott lakásrészre), multi split klímát (ha több szobát is hűteni/fűteni szeretnénk – egy kültéri egységhez több, külön is vezérelhető beltéri egység) vagy légcsatornázható klímát (szintén több helyiség vagy az egész lakás klimatizálására, az álmennyezetbe rejtve.)

A split klímáknál a legjellemzőbb a magas oldalfali beltéri egység, de ha nem szeretnénk a falon látni semmi plussz egységet, és van lehetőség álmennyezetbe rejteni, akkor csak a légrácsokat fogjuk látni (mint a szállodákban), illetve van a parapetes változat, ami kifejezetten praktikus tetőtérben, ahol radiátormagasságban lehet azt elhelyezni.

​5. Energiahatékonyság, környezeti hatás

Az energiahatékonyság nem csak a pénztárcánk szempontjából fontos, de a környezeti terhelés, globális felmelegedésre gyakorolt hatások és a berendezés hosszútávú, hatékony működése szempontjából is. A Daikin teljes lakossági klíma sorozata az általa fejlesztett új, R-32 hűtőközeggel működik, aminek köszönhetően a légkondicionáló még nagyobb teljesítményleadásra képes kevesebb energia felvételével, és magából a hűtőközegből is kevesebb kell a gépekbe. A Daikin környezeti célkitűzései közt szerepel a hűtőközegeknek az újrahasznosítása is, hogy egy körforgásos modellt tudjanak megvalósítani előbb az ipari majd később a lakossági területen is.

​6. Légtisztítás klímával

Ha mi magunk vagy a családunk valamelyik tagja asztmától, allergiás betegségtől szenved, még fontosabb, hogy a levegő minőségét javító légkondi működjön a lakásban.

A Daikin klímák légszűrője eltávolítja a levegőben szálló pollen, por és egyéb allergén részecskéket. A komolyabb, többrétegű szűrőrendszerrel rendelkező klímák nem csak allergéneltávolító és szagtalanító szűrővel rendelkeznek, de megtalálható bennük az ún Flash Streamer egység is, ami egy plazma ionizátor technológia, és a levegőben lévő baktériumokat, vírusokat is hatástalanítja.

A Daikin Ururu Sarara nevű klímája pedig az egyetlen olyan klímaberendezés a portfólióban, ami friss levegős szellőztetésre is képes, illetve külön víztartály nélkül képes a levegő párásítására.

​7. Milyen extrákra van szükségünk?

A légkondicionálónál nem mindegy az sem, hogy plussz szolgáltatásokat és funkciókat képes-e nyújtani. A Daikin rendszerek sokféle intelligens funkcióval rendelkeznek – ezzel biztosítják a kényelmünket. Ilyen például a Wi-Fi csatlakozási lehetőség, az intelligens mozgásérzékelő (ami a hatékony működés érdekében módosítja a hőmérsékletet, ha üres a szoba vagy valaki belép a szobába, ill. nem fújja a helyiségben tartózkodókra a levegőt), a 3-D légáramlás vagy a Coanda légáramlási technológia, a függőleges automatikus légterelés, vagy az extra csendes éjszakai üzemmód, és még sorolhatnánk.

​8. A rendelkezésünkre álló összeg

Minden profi légkondicionáló rendszer telepítése nagyobb kiadással jár. A klímával szemben támasztott, előbb felsorolt követelményeken túl azt is fontoljuk meg, hogy mennyi pénzt szánunk rá. Ezt a szempontot az is befolyásolhatja, hogy bérelt lakásban vagy saját tulajdonúban lakunk, ez a végleges vagy csupán átmeneti otthonunk, tervezünk-e belátható időn belül költözést, felújítást, átalakítást stb.

​+1 Esztétikai szempontok

Végül, de nem utolsósorban a fentiek mellett arra is érdemes gondolni, hogy az adott berendezés hogy néz ki a lakásban, illeszkedik-e otthonunk stílusához. Manapság már sokféle színben, dizájnban elérhetők a klímák, illetve légcsatornázható rendszer esetén dönthetünk a klíma elrejtése mellett is, hogy a rácsokon kívül más ne látszódjon.

Döntés előtt tehát gondoljuk át alaposan a felsoroltakat a tökéletes klímaválasztás érdekében, és forduljunk szakemberhez. A Daikin több mint 90 éves tapasztalattal és széles körű megoldásokkal segít az otthonunknak, az igényeinknek és a pénztárcánknak megfelelő légkondicionáló rendszer kiválasztásában.

Ne hagyd ki!