Beüzemelték a világ legerősebb árapályturbináját. A 74 méter hosszú, 680 tonnás erőmű-monstrum 2000 háztartást fog elektromos árammal ellátni.

Az Egysült Királyság elkötelezett híve a megújuló energiának. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a „világ legerősebb árapályturbinájának" nevezett hullámerőmű megépítése és beüzemelése. A gigantikus turbinát az Orbital Marine Power skót mérnöki cég szakemberei tervezték. Az erőművet a skóciai Dundee-ban szerelték össze, az építkezés 18 hónapot vett igénybe.

Mérföldkő a zöld energiában

Az erőmű a következő 15 évben az Orkney-szigetek közelében lévő, Fall of Warness nevű helyen fog működni. A két megawattos teljesítményre képes O2 turbinák kétezer háztartás és egy zöldhidrogén-telep éves energiaszükségletét képesek ellátni. Az áramtermelő egységeket egy víz alatti kábel köti össze a szárazföldi hálózattal.

Az erőmű megépítését az állami hitelezők tették lehetővé az etikus befektetési platformon, az Abundance Investmenten keresztül. A vállalat emellett a skót kormányzati alapítványtól, a Saltire Tidal Energy Challenge Fund-tól is kapott 3,4 millió angol fontot a projekt megvalósítására.

A skót mérnöki cég nem fukarkodik a technológiájával. A vállalat az erőmű technológiát kereskedelmi forgalomba fogja hozni, így mindenki számára elérhető lesz az innovatív energiatermelő állomás.

Az alábbi videón megtekinthetitek a skót mérnökök munkáját:

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!