Nagy-Britannia pénzügyi felügyelete, a Financial Conduct Authority (FCA) kitiltotta a világ egyik legnagyobb kriptovaluta kereskedelmi platformját, a Binance-t. A cég közlése szerint az FCA döntése semmilyen negatív hatással nem lesz a működésére-írja a Bloomberg.Az FCA rendelete szerint a jövőben a Binance Markets semmilyen szabályozott tevékenységet nem folytathat Nagy-Britanniában. Fontos megjegyezni, hogy ez nem a kripto-tőzsde mögött álló Binance vállalat, hanem annak az egyik leányvállalata, egy külön jogi entitás. Az FCA egyelőre nem szabályozza a kriptovalutákat, viszont minden kripto-tőzsdei platformnak ki kell kérnie a felügyelet engedélyét a hivatalos helyi működéshez. A Binance ezt nem tette meg, így a hatóság eltiltotta a Markets nevezetű vállalatát mindennemű tevékenységtől. Emellett a cég 2 napot kapott arra, hogy felfüggessze az összes Nagy-Britanniában futó reklámkampányát. Továbbá a hivatalos honlapján és az összes közösségi média felületén fel kell tüntetnie, hogy az Egyesült Királyságban nem jogosult szolgáltatásokat kínálni

Aggodalomra semmi ok

A Binance a Twitteren reagált az eseményekre. Kifejtette, hogy 2020 májusában vásárolta fel a Binance Markets vállalatot, amelynek semmilyen közvetlen hatása nincs a Binance.com működésére. Azt is közölte, hogy a Markets ezidáig semmilyen tevékenységet nem folytatott a brit piacon.

A Binance kriptovaluta kereskedelmi platformja nem brit székhelyű, így az FCA tiltása ellenére a helyi lakosok továbbra is zavartalanul kereskedhetnek a Binance-en. A Binance Csoport jelenleg a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, de a cég előszeretettel váltogatja a székhelyeit. Erre azért van szükség, mert így jobban tud alkalmazkodni a folyamatosan változó és egyre szigorúbb előírásokhoz.

Az FCA döntése szép erődemonstráció, de egyelőre igen erőtlen próbálkozásnak bizonyult. A brit felügyelet azonban nincs egyedül. A vállalatot már a német és az amerikai hatóságok is kipécézték maguknak. A német hivatalok azt nehezményezték, hogy a cég megfelelő tájékoztatás nélkül kínált digitális részvényeket. A Bloomberg értesülései szerint nemrég az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletének pénzmosással és adójogi bűncselekményekkel foglalkozó tisztviselői is vizsgálatot indítottak a Binance ellen. Mindezek mellett a japán pénzügyi felügyelet is figyelmeztetést adott ki, hogy a vállalat engedély nélkül működik a szigetországban.

Az FCA információi szerint a bejelentést követően az engedélyekért sorban álló kripto-platformok 90 százaléka visszavonta a kérelmét.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!