A világ második legnagyobb kriptovalutája, az Ethereum óriási árfolyamnövekedést produkált az elmúlt hetekben, aminek köszönhetően piaci értéke mára meghaladta a 400 milliárd dollárt. Ebből hasított ki egy csekély 1 milliárd dolláros szeletet Vitalik Buterin, akinél jelenleg nincs fiatalabb kripto-milliárdos a Földön.


Az elmúlt egy évben több mint 350 százalékkal nőtt az Ethereum árfolyama. Jelenleg egyetlen érme 3500 dollárnál is többe kerül. Ebből az érméből van 333 521 darab az orosz származású Vitalik Buterin digitális pénztárcájában, összértékük közelíti az 1,2 milliárd dollárt (360 milliárd forint). Figyelemre méltó vagyon, főleg ha azt is hozzátesszük, hogy Buterin csupán 27 éves.

Jókor, jó helyen

Vitalik Buterin 1994-ben született Oroszországban. Később Kanadába költözött családjával, ahol felvételt nyert a Waterloo-i egyetemre. Itt felfigyelt rá a Thiel Fellowship közösség, amely 100 ezer dollárt „adományozott" a fiatalnak, hogy megvalósítsa az elképzelését. Így Buterin otthagyta az egyetemet, és minden energiáját az Ethereum kifejlesztésébe fektette, amit végül 2013-ban, alig 19 évesen tökéletesített.

Ekkoriban, akárcsak a Bitcoinhoz, az Ethereumhoz is nagyon olcsón lehetett hozzájutni. Viszonyításképp 2014-ben 30 dollárért (9 ezer forint) lehetett 100 darab érmét vásárolni. 100 token ma nagyjából 105 millió forintot ér.

A fiatal programozó nem fukarkodik a vagyonával, számos alkalommal támogatott rászorulókat segítő szervezeteket. Nemrég például 600 ezer dollárt adományozott egy indiai COVID-19 segélyalapnak.

Mi áll a háttérben?

A világ legnagyobb kriptovaluta-kereskedelmi platformja, a Binance igazgatója nemrég arról beszélt, hogy milyen tényezők vezérelték az Ethereum szárnyalását.

Egyrészt az emberek egyre jobban szimpatizálnak a decentralizált pénzügyi szolgáltatásokkal. Sokan leváltották a központi bankokat és a hagyományos pénzintézeteket blokklánc alapú megoldásokra.

Másrészt az Ethereumot is egyre több helyen fogadják el, mint hivatalos fizetőeszközt. Az NFT-őrület is hatalmasat dobott a kriptovaluta értékén.

Az Ark Invest elemzői szerint az intézményi befektetések gyarapodása, az Ethereum növekvő jelenléte a blokklánc-hálózatokon és a protokollfrissítések felelősek a kriptovaluta szárnyalásáért.

James Wang úgy véli, az Ethereum hamarosan elérheti a 40 ezer dolláros darabonkénti árfolyamot. Ez Vitalik Buterinnek 13 milliárd dolláros vagyont eredményezne.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A VW vezére bemondta: munkahelyek tízezreit söpri el az átállás az e-autókra

A Handelsblatt német hírportál értesülései szerint a Volkswagen vezérigazgatója, Herbert Diess a felügyelőbizottságnak tartott előadásában arról beszélt, hogy az elektromos autókra való átállás következtében hamarosan 30 ezer munkahely szűnhet meg. Becslések szerint a teljes német autóiparban ennél is nagyobb leépítésekre lehet számítani.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Pixabay

5 jel, ami arra utal, hogy vállalkozónak születtél

Az életed valamely pontján valószínűleg benned is megfogalmazódott már, hogy bele kellene vágnod egy vállalkozásba. Bár az üzleti élet nem való mindenkinek, az alábbi jellemvonások arra utalnak, hogy sikeres vezető lehet belőled.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A kiégés határán vagy? Ezek a praktikák segíthetnek

A vállalkozói életben rendkívül egyszerű beleesni abba a hibába, hogy az ember a hét minden napján, a nap 18-20 órájában a munkájára koncentrál. Észre sem vesszük, és a családdal, barátokkal, kikapcsolódással töltött szabadidős tevékenységeket felváltják a koffeintől hajtott, szünet nélküli munkanapok, ami egyenes úton vezet a kiégéshez. Kerüld ezt el, adunk pár tippet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!