Mindössze hat nyilvánosan jegyzett vállalatnak sikerült elérnie az 1000 milliárd dolláros vagy annál nagyobb piaci kapitalizációt. A világ két legértékesebb tőzsdei cége az Apple és a Microsoft, ők azok, amelyek átlépték a 2000 milliárd dolláros piaci tőkeértéket is (2452, illetve 2269 milliárd dollár).

Negyedik helyen az egyetlen nem amerikai

Harmadik az Alphabet (Google; 1898 milliárd dollár), negyedik a szaúd-arábiai állami tulajdonban lévő olaj- és gázóriás, a Saudi Aramco (1854 milliárd dollár); ez az egyetlen nem amerikai vállalat, amely bekerült az elitklubba. Ötödik az Amazon (1670 milliárd dollár). A hatodik Facebook 1038 milliárdnál jár; Mark Zuckerberg vállalata csak 17 éves, így a valaha volt legfiatalabb cég, amely elérte az 1000 milliárd dolláros értékeltséget a tőzsdén.

Hol tartunk mi?

A legértékesebb "magyar" cégnek biztosan az OTP Bank Nyrt.-t mondanánk és nem is tévedünk, 12 milliárd eurót érhet most a bank a Portfólió információi szerint, míg a legnagyobb kizárólag magyar tulajdonú cég az MPF Holding értéke a Forbes becslése szerint 202,7 milliárd forint, azaz 1 milliárd dollárt sem ér el.


The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!