kéteurós érmék
Fotó: Shutterstock

Nézd át a pénztárcádat! Kincset érő euróérméket rejthet!

Sokszor nyűgként éljük meg, ha egy külföldi utazás végefelé nem tudjuk elkölteni a készpénzüket, és marad pár eurónk, ami sokáig ott csörög majd a pénztárcánkban. Megéri azonban ezeket az apróinkat megbecsülni, és átnézni, főleg, hogy léteznek olyan különleges, limitált számban kiadott euróérmék, amelyek akár névértékük ezerszeresét is érhetik.


Az elmúlt évek legkeresettebb 2 eurós érméje Monaco 2007-es kiadása, amely Grace Kelly, más néven Grácia hercegné halálának 25. évfordulójára készült. Az érmén a hercegné arcképe, a „MONACO” felirat, a 2007-es évszám és a tervező, R. B. Baron neve látható. Mindössze 20 ezer darabot bocsátottak ki belőle, jelenlegi értéke eléri a 4975 eurót – azaz a közel 2 millió forintot.

Szintén rendkívül népszerű egy másik monacói érme, amelyet 2015-ben bocsátottak ki a Monacói Sziklán épült vár 800. évfordulójának tiszteletére. Az érmén egy sziklán álló torony látható. Ebből az érméből mindössze 10 ezer darab készült, és jelenlegi gyűjtői értéke 4250 euró, átszámolva közel 1,6 millió forint.

Ezeknél is értékesebb azonban egy litván kéteurós érmeszéria, amely 2021-ben látott napvilágot a balti államban. Darabja 2500 eurót is érhet.

Az Európai Központi Bank (ECB) évente 2 ilyen emlékérme kiadását engedélyezi minden eurózónás tagállamnak, azzal a feltétellel, hogy az érme egyik oldala megegyezzen a hagyományos verzióval.

A másik, úgynevezett nemzeti oldalon pedig a kibocsátó ország egy fontos eseményről emlékezhet meg.

Ezekről a pénzérmékről bővebb információt az ECB weoldalán találunk.

Ne hagyd ki!