Már lehet szavazni, hogyan nézzen ki a jövő eurója
Fotó: Shutterstock

Változik az euró, a polgárok dönthetnek róla

Az Európai Központi Bank elnöke közölte, szeretnék, ha a polgárok jobban magukénak éreznék az euróbankjegyeket. Ezért szavazást indítottak az új bankjegyek kinézetéről.


Szavazni lehet az új euróbankjegyek kinézetéről

Arra kéri az Európai Központi Bank (EKB) az Európai Unió polgárait, minősítsék a jövőbeli euróbankjegyek dizájnjának terveit. Az augusztus végéig tartó online felmérésen a válaszadóknak az új bankjegyek hét lehetséges témájáról kell véleményt mondaniuk. A témák között például híres folyók, madarak, valamint európai kulturális motívumok szerepelnek.

Szeretnénk, ha a polgárok azonosulnának az euróbankjegyek arculatával, ezért aktív szerepet vállalhatnak az új téma kiválasztásában

idézi Christine Lagarde-ot, az EKB elnökét az Index.

Emellett az EKB egy kutatócéget is megbízott, hogy mérje fel az euróövezet polgárainak a véleményét a kérdésben. Miután meglesznek a felmérések eredményei, ki fogják hirdetni az új témákat. Azonban a bejelentés csak jövőre várható.

Miután kiválasztották a bankjegyek új arculatát, tervpályázatot hirdetnek. Végül a pályázatra érkező képekre kell szavazniuk az európaiaknak. A hét legnépszerűbb alkotás kap helyet az megújuló euróbankjegyeken. Azokról a végleges döntés 2026-ban várható.

A Yahoo megjegyzi a frankfurti intézmény 2021 végén jelentette be, hogy új külsőt kapnak a bankjegyek. Azonban az euróövezet közös valutájának az eredeti tervei politikai feszültséget okoztak. Végül illusztrációkból és építészeti alkotásokból állították össze, hogy elkerüljék a nemzeti rivalizálást.

A szavazásról ezen a linken tájékozódhatsz.

Az euró bevezetéséről kérdezték a magyarokat

Egyébként a magyarok többsége, 72 százaléka az euró bevezetése mellett van – derül ki az Európai Bizottság felméréséből, amelyet áprilisban készítettek hat, az euróövezeten kívüli tagállamban.

Összességében a válaszadók 58 százaléka támogatja az euró bevezetését a saját országában. A támogatás Magyarországon és Romániában (71 százalék) a legerőteljesebb, majd Lengyelország (55 százalék), Svédország (54 százalék), Bulgária (49 százalék) és Csehország (44 százalék) következik.

Magyarországon a válaszadók 62 százalék gondolja úgy, hogy az euró bevezetése pozitív hatással lenne az országra, 31 százalékuk tart negatív következményektől. Ugyanakkor a megkérdezettek nagyjából negyede, 24 százalék gondolja úgy, hogy Magyarország készen áll az euró bevezetésére. Ennek ellenére 41 százalék vélekedik úgy, hogy amilyen gyorsan csak lehet, le kellene váltani a forintot, és 9 százalék utasítja el teljesen az eurót.

Azzal az állítással, hogy „az euró bevezetésével Magyarország elveszítené identitása egy részét”, 72 százalék egyáltalán nem értett egyet.

A felmérés szerint azokban az uniós országokban, amelyek még nem vezették be az eurót, a lakosság többsége (60 százaléka) véli úgy, hogy a közös valuta pozitív hatást gyakorolt az eurót már használó tagállamokra.

A felmérés 2023 áprilisában készült abban a hat euróövezeten kívüli tagállamban, amelyek jogilag elkötelezték magukat az euró bevezetése mellett, azaz Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban, Romániában és Svédországban.

A kutatásról ITT találsz részletesebb adatokat.

Ne hagyd ki!