Nem mindig egyszerű a pénzváltás Horvátországban
Fotó: Shutterstock

Fájhat a feje sok gazdag horvátnak az euró bevezetése miatt

Jövő év január elsejével Horvátország hivatalosan is bevezeti az eurót a kuna helyett. Ezért muszáj átváltaniuk a forgalomban lévő készpénzt is az összeurópai fizetőeszközre. Azonban ennek több gazdag horvát sem örülhet.


Jön az euró a kuna helyett

Horvátországban a boltokban az árak euróban és kunában is fel vannak tűntetve szeptembertől, mivel az adriai ország az összeurópai valuta bevezetésének az utolsó fázisába lépett. Emellett a horvát bankokat is folyamatosan töltik fel euróval. Ezzel egyidőben a lakosság is átváltja az otthon felhalmozott pénzét – írja a VG.

Nem kevés készpénzről van szó, hiszen a Horvát Nemzeti Bank (HNB) adatai szerint a horvátok több mint 35 milliárd kunányi megtakarítást (nagyjából 1900 milliárd forint) tartanak otthon. Ráadásul a jegybank szerint ennek a vagyonnak egy tetemes része a fekete gazdaságból származik. Ezért a pénzintézetek ügyfeleinek igazolniuk kell a készpénz forrását, amennyiben 10 ezer eurónál nagyobb összeget váltanának be.

Nem örülhet sok gazdag

A szükséges igazolás akár fizetési elszámolás vagy adásvételi szerződés is lehet. Azonban, ha valaki 30 ezer eurót meghaladó valutát váltana, annak adóhivatali igazolásra lesz szüksége. Ennek hiányában a pénzintézetek megtagadják a cserét, és jelentik az ügyet az adóhatóságnak. Amennyiben a pénz eredetét a tulajdonos a hatóságnak sem tudja bizonyítani, akkor akár el is kobozhatják tőle.

Ezért a gazdag horvátok egy része úgy próbálja tisztára mosni a készpénzét, hogy külföldön, leginkább Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban váltja át az összeget annak ellenére, hogy ott rosszabb az árfolyam. Igaz, ezzel pénzbírságot is kockáztatnak, hiszen a törvények szerint előzetes bejelentés nélkül 10 ezer eurónál több pénzt nem szabad átvinni a határon.

Előbb-utóbb be kellene vezetnünk

Arról is írtunk, hogy az európai uniós csatlakozási szerződés részeként idővel Magyarországon is be kell vezetni az eurót, azonban még nem teljesítettük az ahhoz szükséges feltételeket. Az eurozónának a tagállamok közül nem része egyelőre Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia és Svédország sem, bár Horvátország jövőre csatlakozik az euróövezethez és hamarosan követheti Bulgária is. A svéd lakosság viszont népszavazáson foglalt állást a közös európai valuta ellen.

Az egyes EU-tagországok maguk döntenek az euró bevezetéséhez szükséges pálya kialakításáról, tehát nem köti őket előírt ütemterv. Idehaza is napirenden tartják a magyar euró kérdését, valamit a Magyar Nemzeti Bank is kinyilvánította, hogy elkötelezett az euró bevezetése mellett, azonban a forint leváltásának egyelőre nincsen céldátuma, így több évig nem valószínű a csere.

Az euró eddig 25 országban hivatalos fizetőeszköz. Az eurozóna 19 uniós tagállama mellett a közös valutát megállapodással használja négy törpeállam (Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán), valamint Koszovó és Montenegró egyoldalú döntéssel vezette be.

Ne hagyd ki!