Az EU tagországai
Fotó: Shutterstock

Itt a legdrágább, itt a legolcsóbb a termőföld az EU-ban, itt állunk mi

59-szeres különbség is lehet az Unió egyes régiói között a hektáronkénti átlagos szántóföldárban, de a differencia országonként is hatalmas. Magyarországon a nyugati árakhoz képest meglehetősen olcsó a szántó.


Hatalmas árkülönbségek

Óriási eltérések vannak az Európai Unió tagállamainak szántóföldárai között az Eurostat legfrissebb adatai szerint. A szántók az Unióban Hollandiában kerültek a legtöbbe 2019-ben, hektáronként átlagosan 69 632 euróba. A másik véglet a közösségben Horvátország, ahol átlagosan 3440 euróért váltottak gazdát a termőföldek 2020-ban. Igaz, egy év eltérés van a két adat között, de a különbség így is jelentős, mintegy 20-szoros.

Ennél is nagyobb eltérést tapasztalhatunk, amennyiben nem országonként, hanem régiónként hasonlítjuk össze az árakat. Ebben a vonatkozásában a legnagyobb átlagárat a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken találhatjuk, ahol 2020-ban 120 477 euró/hektár áron cseréltek gazdát a földek. Legolcsóbb a szántóföld pedig Bulgária délnyugati régiójában (Yugozapaden) volt tavaly, átlagban 2051 euró. Ebből kifolyólag a legolcsóbb és legdrágább uniós régiók termőfölárai között a különbség mintegy 59-szeres.

Magyarországon 2020-ban 8,2 százalékkal voltak drágábbak a termőföldek, mint egy évvel korábban. Hektáronként 1,7 millió forint körül fizettek értük, ami mostani árfolyamon körülbelül 4600 eurónak felel meg – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal Termőföldárak és bérleti díjak, 2020 című kiadványából.

Átlagos szántóföldárak

Hekt\u00e1ronk\u00e9nti \u00e1tlagos sz\u00e1nt\u00f3f\u00f6ld\u00e1rak az Eur\u00f3pai Uni\u00f3ban

Forrás: Eurostat

Befolyásoló tényezők

Kivétel nélkül az összes vizsgált uniós régióban, amelyről rendelkezésre álltak adatok, a szántóföld lényegesen drágább volt, mint az állandó gyep. Néhol az árkülönbség akár 20-szoros is lehetett, mint például a görög Voreio és Aigaio szigeteken, vagy a spanyol Murcia régióban. Emellett az öntözhető területeket is drágábban árazták, mint a nem öntözhetőeket – Murciában például hatszoros volt a különbség köztük.

Az Eurostat elemzése szerint a földárak hatalmas különbségei több okra vezethetőek vissza. Függhetnek egyebek között a helyi törvényektől, termékenységi tényezőktől, a helyi piac jellegzetességeitől, valamint a regionális adottságoktól is.

Ne hagyd ki!