Hatalmas érték a földbirtok
Fotó: Shutterstock

Ilyen árakra számíthatnak idén a földtulajdonosok

Egy hónapja jelent meg az Agrotax jelentése a termőföldekről, arról azonban még kevés szó esett, hogy idén mire számíthatnak az árak és forgalom tekintetében a földtulajdonosok.


„Talán furcsa lehet, de mindezek ellenére 2023-ban a forgalom bővülésére számítok” – mondja Sáhó László, az Agrotax Kft. ügyvezetője, ami a 2022-es 27 százalékos forgalmi csökkenés után meglepő lehet. „Két okot is fel tudok sorolni, hogy miért: január elsejétől megváltozott az öröklési törvény, ez biztosan pozitív hatással lesz a tranzakciószámra. És várható egy nagy tömegű állami földeladás is, de ennek időpontjáról és részleteiről csak sejtéseink vannak, viszont az szinte biztos, hogy most 10 hektár feletti területek kerülnek kalapács alá.”

A szakember elmondta a Haszon Agrár magazinnak, hogy az árak tekintetében is további emelkedésre számít. „Ez egyszerűen magyarázható: egyre kevesebb a jó minőségű termőföld és egyre kisebb a kínálat. Ez pedig egyértelműen árfelhajtó hatással van az árakra. A gyümölcsösök és szőlő esetében már látjuk ezt. Nagyon nehéz megtisztítani az adatokat a torzító hatásoktól. Sokszor találkozunk spekulációs vásárlásokkal és nem ritka az sem, hogy egy, a területen található ingatlan befolyásolja az árat. Mi viszont a termőfölddel foglalkozunk és a gazdáknak kívánunk segíteni a statisztikáinkkal, így ezeket különös odafigyeléssel kezeltük.”


Ne hagyd ki!