Kötelezettségek elmulasztása, infláció és korrupció hátráltathatja a folyamatot
Fotó: Shutterstock

Nagyon bevezetnék az eurót, de nagyon nem megy

Az eredeti terv az volt, hogy 2023 végén elbúcsúzik a levától Bulgária, a helyi fizetőeszközt pedig az euró váltja fel. Azonban el kell halasztania valutacserét, mert túl magas inflációval és politikai válsággal küzd az ország.


Mielőbb csatlakoznának az eurózónához a bolgárok

Miután több kritériumot sem teljesített, Bulgária biztosan nem tudja bevezetni az eurót 2024 januárjában. Rossitsa Velkova, az ország pénzügyminisztere szerint legkésőbb 2025-re csatlakozniuk kell az euróövezethez, de ha megoldható, inkább hamarabb – írja a Reuters.

A bolgárok elsősorban a beruházások és a hitelbiztonság növelése érdekében siettetnék a csatlakozást. Azonban mély politikai válság késlelteti az euró bevezetését. Áprilisban fogják tartani két éven belül az ötödik parlamenti választásukat. Lenne néhány jogi változás, amit a honatyáknak el kellene fogadniuk az euróövezeti csatlakozáshoz, de ezek csúsznak a választás miatt.

Egyébként a főbb politikai erők támogatják az euró bevezetését, viszont néhány oroszbarát csoport ellene van. A felmérések szerint a lakosság többségének a támogatását még élvezi a csatlakozás az euróövezethez, de egyre kevesebbekét.

A politikai akadályok mellett Bulgária nem teljesítette az euró bevezetésének inflációs kritériumait sem. Ott is igencsak megemelkedtek az árak az elmúlt hónapokban, így tavaly 14,3 százalékra rúgott az infláció.

Velkova szerint, ha megfelelnek a kritériumoknak, és ha megkapják a tagállamok támogatását, legkésőbb 2025. január 1-jéig csatlakozhatnak az euróövezethez. Azonban az uniós partnereik jelezték, Bulgária több kötelezettség-vállalását sem teljesítette. Emellett problémájuk lehet az országban elharapódzó korrupcióval is.

Az euró áll a leva mögött

Jelenleg az eurózónának 20 uniós ország a tagja. Az EU-n belül hét tagállam használ más devizát: a svédek, a dánok és a csehek koronát, a lengyelek zloty-t, a románok lejt, a bolgárok levát és mi a forintot. Meglepő lehet, de ezek közül a bolgár valuta a legstabilabb. Egy euróért pontosan 1,9558 levát adnak, viszont ennyit fizettek az összeurópai fizetőeszköz alapjául szolgáló német márkáért is.

Ennek az oka, hogy Bulgária valutatanácsi rendszert vezetett be 1998-ban. Az akkor legerősebb európai valutához, a márkához kötötték a leva árfolyamát. Mégpedig úgy, hogy csak annyi levát bocsátanak ki, amennyi mögött devizatartalék van. Így a bolgárok feladták az önálló monetáris politikájukat, viszont a költségvetésük sem tud túlköltekezni.

Bulgária mellett rendhagyó Montenegró és Koszovó esete. Ezen államok a függetlenné válásuk előtt a német márkára váltottak a korábbi jugoszláv dinárról. Emiatt az euró bevezetésekor automatikusan a közös fizetőeszközt kezdték használni, pedig nem tagjai az Európai Uniónak. Mellettük az eurót megállapodással használja négy törpeállam, Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán is.

Ne hagyd ki!