Sok ország mondott le a monetáris politikájáról
Fotó: Shutterstock

Ezért állja a sarat a legszegényebb uniós ország valutája

Amíg a forint leértékelődött az euróval szemben az elmúlt években, a legszegényebb uniós ország valutájának stabil az árfolyama. Mutatjuk, hogyan érte ezt el Bulgária.


Az euró áll a leva mögött

Jelenleg az eurózónának 20 uniós ország a tagja. Az EU-n belül hét tagállam használ más devizát: a svédek, a dánok és a csehek koronát, a lengyelek zloty-t, a románok lejt, a bolgárok levát és mi a forintot. Meglepő lehet, de ezek közül a bolgár valuta a legstabilabb. Egy euróért pontosan 1,9558 levát adnak, viszont ennyit fizettek az összeurópai fizetőeszköz alapjául szolgáló német márkáért is az átváltáskor.

Ennek az oka, hogy Bulgária valutatanácsi rendszert vezetett be 1998-ban. Az akkor legerősebb európai valutához, a márkához kötötték a leva árfolyamát. Mégpedig úgy, hogy csak annyi levát bocsátanak ki, amennyi mögött devizatartalék van. Így a bolgárok feladták az önálló monetáris politikájukat, viszont a költségvetésük sem tud túlköltekezni.

Vágynak a tagságra a bolgárok

A Napi megjegyzi, Bulgária be szeretne lépni az euróövezetbe, de ahhoz nem elég az árfolyamstabilitása, bár ez az egyik előfeltétele a tagságnak. 2020-ben a horvátokkal sikerült csatlakozniuk a ERM-II. rendszerhez, ami gyakorlatilag az eurozóna előszobája.

Azóta Horvátország a többi feltételt is teljesítette, így idén január elsején a kunát euróra cserélhette. Azonban Bulgáriánál több probléma felmerült, ami késlelteti a csatlakozásukat az euróövezethez. Egyrészt a politikai erők hónapok óta képtelenek kormánytöbbséget alkotni, ezért előrehozott parlamenti választás várható. Lenne néhány törvény, amit a honatyáknak el kellene fogadniuk a csatlakozáshoz, de ezek csúsznak a választás miatt. Emellett – más európai országokhoz hasonlóan – elszállt a bolgár infláció is, viszont a csatlakozás feltétele egy alacsony szint.

Bulgária mellett rendhagyó Montenegró és Koszovó esete. Ezen államok a függetlenné válásuk előtt a német márkára váltottak a korábbi jugoszláv dinárról. Emiatt az euró bevezetésekor automatikusan a közös fizetőeszközt kezdték használni, pedig nem a tagjai az Európai Uniónak. Mellettük az eurót megállapodással használja négy törpeállam, Andorra, Monaco, San Marino és a Vatikán is.

Előbb-utóbb be kell vezetnünk

Az európai uniós csatlakozási szerződés részeként idővel Magyarországon is be kell vezetnie az eurót, azonban egyelőre nem teljesítettük az ahhoz szükséges feltételeket. Az egyes EU-tagországok maguk döntenek az euró bevezetéséhez szükséges pálya kialakításáról, tehát nem köti őket előírt ütemterv. A magyar kormány kijelentette, hogy érdemes foglalkozni a magyar euró kérdésével, valamit a Magyar Nemzeti Bank is kinyilvánította, hogy elkötelezett az euró bevezetése mellett, azonban a forint leváltásának egyelőre nincsen céldátuma, valamint reális esélye sem a közeljövőben.


Ne hagyd ki!