Az euróövezetben így áll az infláció, nálunk meg így
Fotó: Shutterstock

Az euróövezetben így áll az infláció, nálunk meg így

Áprilisban gyorsult az infláció az euróövezetben éves szinten - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala. Nálunk a márciusi adatok ismertek, azok a legfrissebbek.


Az Eurostat előzetes adatai szerint áprilisban 7,0 százalékra emelkedett az infláció az euróövezetben a márciusi 6,9 százalékról. Az elemzői várakozások átlagában is 7,0 százalék szerepelt áprilisra. Az euróövezetben 0,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak áprilisban márciushoz képest, amikor nagyobb, 0,9 százalékos emelkedést jegyeztek fel.

Az energiaárak 2,5 százalékkal nőttek tavaly áprilissal összevetve, míg márciusban 0,9 százalék volt az éves szintű csökkenés. A szolgáltatások árának növekedése 5,2 százalékra gyorsult áprilisban az előző havi 5,1 százalékról.A nem energiaipari cikkek drágulása ugyanakkor 6,2 százalékra lassult éves szinten a márciusi 6,6 százalékról, az élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek árának emelkedése pedig 13,6 százalékra mérséklődött a márciusi 15,5 százalék után.

Az energia, élelmiszerek, alkoholos italok és dohánytermékek nélkül az éves maginfláció 5,6 százalék volt áprilisban a várt 5,7 százalék és a márciusi szintén 5,7 százalék után.

A hazai, márciusi inflációs adatok ( az áprilisiak még nem jöttek ki) összhangban vannak a kormány várakozásaival, januárban tetőzött az infláció, ezt követően pedig elindult a mérséklődés - mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.


A miniszter felidézte, hogy januárban 25,7, februárban 25,4, márciusban pedig 25,2 százalék volt az infláció, "a javulás tehát mérsékelt, de folyamatos és trendszerű". Megjegyezte, hogy a kabinet a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is világos célokat fogalmazott meg: megvédik a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatottságot és a rezsicsökkentést az átlagfogyasztás erejéig. Emellett az idén kivédik a recessziót és az év végére egyszámjegyűre szorítják le az inflációt.


Ne hagyd ki!