Nincs napirenden az euró bevezetése Magyarországon
Fotó: Shutterstock

Mikor lesz magyar euró? Így látja a pénzügyminiszter

Varga Mihály szerint az ország fejlettsége lehetővé tenné az ERM 2-es árfolyamrendszerbe lépést (ez az euró bevezetésének úgynevezett előszobája), de nincs szó az euró bevezetésének előkészítéséről.


El lehet gondolkodni a belépésen az ERM 2-es árfolyamrendszerbe, de ez a kérdés nincs a kormány napirendjén – jelentette ki kérdésre reagálva Varga Mihály pénzügyminiszter egy keddi háttérbeszélgetésen. Az eseményről beszámoló 24.hu azt írja, az elhangzottaknak mégis nagy súlyt ad, hogy az ERM 2-t az euróbevezetés előszobájának tekintik az eurózónában, és az Orbán-kormány eddig nem mutatott semmilyen hajlandóságot az euróhoz szükséges technikai lépések megtételére.

Varga igyekezett hűteni a kedélyeket: nincs szó az euró bevezetésének előkészítéséről, viszont az ország gazdasági felzárkózása az uniós átlaghoz eljutott egy olyan szintre, ahol már fontolóra lehet venni az ERM 2-t. Szavaiból azt lehetett kivenni, hogy ezt markáns üzenetnek tekintenék a piac számára, amelynek haszna a stabilitás erősítése lehetne. De többször is nyomatékosította, hogy nemhogy az euró bevezetésére, de az ERM 2-re vonatkozóan sincs kormányzati stratégia, és nem is tartja ezt időszerűnek. Mint kifejtette, a csehek a saját valutájukkal láthatóan jobban boldogulnak, mint a szlovákok az euróval.

A kormány azzal számol, hogy idén megszületik a megállapodás az uniós pénzekről, és a keret százszázalékos elérésével terveznek, a pénz pedig jövő év első felében érkezhet meg. Az ország finanszírozható belső adósságból, jól fogynak az intézményi és lakossági államkötvények, állampapírok. Nincs tehát szükség devizaforrás felhajtására a nemzetközi piacokon, vagy akár a Nemzetközi Valutaalapnál. Ezzel együtt a közeljövőben euró- és ķínai zöld kötvény kibocsátását tervezik, de ezek kisebb nagyságrendek lesznek (az előbbi 1 milliárd euró lehet).


Ne hagyd ki!