A rendszer hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet.


Kiegészítő áramtermelés


Egy svájci székhelyű energetikai cég szabadalma téglák mozgatásával termel áramot a háztartásoknak. A rendszer újdonsága, hogy képes elraktározni a hálózatból érkező energiát gravitációs potenciális energia formájában. Az Energy Vault cég szabadalma egy hat karból álló darutorony, amely elektromotorok segítségével hatalmas téglákat emel fel, így hozva létre gravitációs energiát. Amikor a hálózatnak ismét áramra van szüksége, a blokkokat leengedik, és a felszabaduló mozgási energiát hasznosítják. A téglák tárolókapacitására zéró degradáció jellemző, ráadásul akármennyi ideig a magasban maradhatnak.

Idén már elindulhat

A torony hatékonysága 80-85 százalékos, és 35 éven át működőképes lehet. A rendszer a cég szerint skálázható, a hosszabb és a rövidebb távú tárolási igényeket pedig egyaránt gazdaságosan kielégítheti. A téglák újrahasznosított szemétből és agyagból készülnek. A gyártó cég a közelmúltban 100 millió dolláros (mintegy 29 milliárd forintos) támogatást szerzett EVx típusú tornya számára – számol be a PV Magazine. A befektetést a Prime Movers Lab vezeti, a további támogatók a SoftBank, a Saudi Aramco, a Helena és az Idealab X. Az első platformot 2021 utolsó negyedévében telepíthetik az Egyesült Államokban, 2022-ben pedig világszerte felgyorsulhat a folyamat.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Wizz Air vagy a Ryanair a fapadosok királya? Az attól függ...

Egy olasz lapnak adott interjút Váradi József. A beszélgetésben a Wizz Air elnök-vezérigazgatója a légiközlekedés helyzetének értékelése mellett kitért cége rivalizálására a Ryanairrel. A hvg.hu lapszemléjéből emeltünk ki néhány fontos részletet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ingyen letölthetik Bill Gates bestsellerét az egyetemisták, itt van hozzá a link!

Bill Gates az év elején publikálta a klímaváltozás hatásait és lehetséges megoldásait bemutató könyvét, amit most határozatlan ideig ingyenesen letölthetnek az egyetemisták.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Mi lesz a Horvátországban elítélt Mol-vezérrel?

A Mol elnök-vezérigazgatóját jogerősen két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Horvátországban. A vállalat elfogadhatatlannak tartja a döntés, amit megtámad a horvát alkotmánybíróságon. De mi lesz addig Hernádi Zsolttal?

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!