A kormányfő rámutatott, kinek kell viselnie a rezsicsökkentés veszteségeit
Fotó: Shutterstock

A kormányfő világosan megmondta, kinek kell viselni a rezsicsökkentés terheit

Az elszabaduló energiaárakról is beszélt szokásos péntek reggeli közrádiós interjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Kiderült az is, hogy a hazai kisvállalkozásokat miként vonják be a kedvezményezetti körbe.


A kormány nem enged a lakossági kedvezményekből

A kormány nem engedi rá közvetlenül a lakosságra a megugró energiaárakat, és most a kisvállalkozásokat és az önkormányzatokat is bevonná a kedvezőbb árkategóriájú energiaellátásba, mondta a miniszterelnök, azt is megjelölve, hogy kinek kell állnia az ebből fakadó veszteségeket.

Valakinek ezt a veszteséget le kell nyelni. Amikor jól állnak a dolgok, akkor ezek a nemzetközi cégek sokat keresnek, amikor pedig rosszul mennek, akkor nem, de az, hogy áthárítják a magyarokra, ez nem lehetséges

A kormányfő azt is megjegyezte, hogy az állami MVM-nek is el kell könyvelnie az árkülönbségből adódó veszteséget. A kormány azonban gondoskodni fog róla, hogy a cég ezzel együtt is jól működjön és gond nélkül tudja kiszolgálni a sok háztartási fogyasztó mellett az egyetemes szolgáltatói körben a cégeket is.

Kedvezmény hazai kisvállalkozóknak

A portfolio.hu hívta fel arra a figyelmet, hogy új információként jelentette be Orbán Viktor, a szerdai kormányülésen úgy döntöttek: végülis nem 21 ezer, hanem 33 ezer kkv-nak biztosítanak lehetőséget arra, hogy beléphessen az egyetemes szolgáltatói árampiacra (ha nem kötött még hosszabb távú áramvásárlási szerződést szolgáltatóval).

Korábban az MKIK azt jelezte, hogy 21 ezer cégnek lenne erre lehetősége a legfeljebb 10 fős foglalkoztatotti létszámkorlát és a 4 milliárd forintos árbevétel mellett. Ma ugyanezeket a feltételeket smertette Orbán Viktor a műsorban, de már 33 ezer cégről beszélt.


Ne hagyd ki!