Gáztűzhely két helyén ég a láng.
Fotó: Shutterstock

A választásokig nem nő a lakossági energiaár, de nincs ingyen ebéd

A rezsicsökkentés miatt biztos, hogy az elképesztő mértékű energiapiaci drágulás ellenére a jövő évi választásokig a lakosságnak nem kell többet fizetnie az áramért, a gázért. A cégek rezsiszámlájának megugrását azonban az infláció révén, a különböző termékek árának megugrásában fizetjük majd meg.


A választásokig véd a rezsicsökkentés

Abban biztosak lehetünk, hogy a jövő évi választásokig nem lesz fogyasztói energiaár-emelés

– mondta az ATV Startban Felsmann Balázs energiapolitikai szakértő.

Hozzátette: a lakosságot ugyan védi a rezsicsökkentés, a vállalatok azonban szembesülnek a megugrott földgáz- és áramárakkal, az ő megnövekedett rezsiköltségeit pedig az inflációban, a különböző termékek áremelkedéseiben a lakosság is meg fogja érezni.

Rövid távú anomália?

A szakértő kiemelte: a tőzsdei ár érdekes indikátor, de csak az azonnali kereslet-kínálatot mutatja. Éppen ezért szerinte különbséget kell tenni a hosszú és rövidtávú keresletre irányuló árak között.

Ha valaki most e tekintetben a gázpiacot megnézi, azt látja, hogy jövő év második-harmadik negyedévében 42 eurós áron lehet szerződést kötni. Felsmann Balázs szerint a piac azt jelzi, hogy rövid távú anomáliáról van szó.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a különböző iparágakban miként növelik meg a cégek rezsiköltségét az elszabaduló energiaárak.

Szeptemberben már azzal szembesültünk, hogy kilenc éve nem látott szintre nőtt az éves infláció, amiben az üzemanyagár-emelkedés is nagy szerepet játszott. Erről itt írtunk.

Ne hagyd ki!