Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A kormányfő a rezsicsökkentéstől vért hányó brüsszeli bürokráciáról

Ha arrafelé meghallják, hogy rezsicsökkentés, elhajítják a tollaikat vagy az agyukat. Brüsszelben a multik diktálnak, így nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy a tőlük elvett pénzt odaadják az embereknek. Erről is beszélt a miniszterelnök a közrádiónak.


Kisvállalkozók és rezsicsökkentés

A kormány gyorsan, várhatóan már a jövő hét elején dönt arról, hogy milyen módon vonhatná be a kisvállalkozókat a rezsicsökkentés kedvezményezetti körébe. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy a lakosság az úgynevezett egyetemes szolgáltatásnak köszönhetően élvezi az alacsonyabb rezsi előnyei, most azt vizsgálják, hogy milyen következményekkel jár, ha a hazai kisvállalkozók is bekapcsolódhatnának a rendszerbe.

A nagyok ugyanis kibírják a magas rezsiárakat, a kicsik nem

- mondta a miniszterelnök.

A magas benzinár nem csak azokat érinti, akiknek van gépkocsijuk, a magasabb üzemanyagár ugyanis minden területen drágítja a termékeket szolgáltatásokat. ideális esetben a piac szabja meg az árakat, de most eljött a pillanat, a kormánynak be kellett avatkoznia. Ha kell, akkor február után meghosszabbítják az benzinár befagyasztását, ha nem, akkor elfelejtjük az egészet – mondta a kormányfő.

Gazdaságról, 13.havi nyugdíjról

A GDP-növekedés kisebb lett, mint várták, de Orbán szerint ez azokat a terveket veszélyezteti, amiket erre az évre vázoltak, nem a 13. havi nyugdíjat. Utóbbit egyben meg fogják kapni a nyugdíjasok, valamikor február környékén.

Orbán szerint az 5 és fél százalékos növekedés biztosan meglesz, ő egyébként saját megfogalmazása szerint óvatos duhaj volt. A beszélgetésben a 25 év alatti fiatalok szja-mentessége is szóba került, amiről Orbán szerint már nagyobb vita volt, hogy belefér-e a költségvetésbe, helyes döntésnek tartja, hogy végül sikerült ezt is megtartani.


Ne hagyd ki!