Továbbra is biztosított az országban a gázszolgáltatás és a távfűtés
Forrás: Shutterstock

Bekeményített a kormány a gázkereskedőkkel szemben

Nem kell tovább aggódni: egy friss kormányrendelet értelmében már nem bonthatják fel a gázkereskedők az önkormányzatokkal kötött szerződésüket, ezáltal továbbra is biztosított a távhőszolgáltatás az országban.


Döntött a kormány

Rendeletben tiltotta meg a magyar kormány a gázkereskedőknek, hogy felmondják a gázszolgáltatásról szóló korábban megkötött szerződéseiket az önkormányzatokkal. Az ügy hátterében az állhat, hogy több települést megfenyegetett a szolgáltatójuk, hogy felbontja az érvényben lévő szerződésüket a világpiaci földgázárak ugrásszerű emelkedése miatt. Így az önkormányzatok a korábbinál csak jóval magasabb áron találhattak volna szolgáltatót a távhő gázellátásához. A rezsicsökkentés miatt a felhasználókra nem terhelhető a magasabb ár, így kérdéses, hogy hogyan tudták volna az extra költséget finanszírozni a települések.

„A földgázkereskedelmi engedélyes közszolgáltatóval, közfeladatot ellátó jogi személlyel vagy távhőtermelővel kötött földgáz-kereskedelmi szerződését 2022. április 15. napjáig a közszolgáltató, a közfeladatot ellátó jogi személy vagy távhőtermelő hátrányára egyoldalúan nem módosíthatja, és nem mondhatja fel”

– áll a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

A rendelet a kihirdetését követő napon lép életbe. Mivel ez megtörtént szerdán délután, így a határozat már érvényben van. A szöveg szerint pedig úgy is maradhat a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig – írja az infostart.hu.

A győri előzmények

Mi ebben a cikkünkben írtuk korábban az ügy előzményéről. Eszerint a bonyodalom akkor pattant ki, amikor a győri távhőszolgáltatóval (Győr-Szol Zrt.) szerződött földgázkereskedő, a Global NRG Zrt. felmondta a Győr-Szol-lal kötött földgáz-kereskedelmi szerződését december 14-én 6 órától. A döntés hátterében az állhat, hogy a kereskedő októberben kezdeményezte a 2020/21-es, valamint a 2021/22-es évekre vonatkozó szerződés módosítását „a gázárak drasztikus változása” miatt, amihez a győri közgyűlés december 7-én nem járult hozzá.

Riadalmat azonban ne keltsünk: a távhőszolgáltatás nem szűnt meg, mivel a Győr-Szol számára lehetővé tette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, hogy 2021. december 21. 06:00 óráig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség biztonsági földgázkészletéből lássa el fogyasztóit.

Ezzel megszűnt annak a veszélye, hogy távhőszolgáltatás nélkül marad a közel 130 ezer győri lakos. Viszont csak néhány napja van arra a városnak, hogy új földgázkereskedőt találjon.

„Új földgázkereskedelmi szerzősét kell kötnünk. Most várjuk az ajánlatokat, amennyiben kapunk megfelelőt, az eljárást lefolytatva megvizsgáljuk, hogy milyen feltételekkel tudjuk a jövőre nézve elfogadni. Amennyiben nem találunk ez alatt az idő alatt kereskedőt, meglátjuk milyen további lehetőségeink vannak. (…) Minden győri háztartásban meleg lesz, mert ha mi nem állunk helyt, az állam biztosítja a szolgáltatást”

– nyilatkozta Endrődi Pétert, a Győr-Szol Zrt. igazgatóságának elnöke.

Győrnek addig a jogszabályban meghatározott díjat kellett fizetnie a stratégiai készletből felhasznált földgázért. A hatósági földgázáron azonban a földgázkészletből összesen 1 272 000 megawattóra mennyiséget kaphat Győr. Arról, hogy december 21-ig sikerült-e új szerződést kötnie a városnak, egyelőre nincsen hír.

A győri távhőszolgáltató a tavalyi évet egyébként 10,3 milliárd forintos árbevétellel zárta. A korábbi földgázkereskedő, a Global NRG ettől valamivel nagyobb nettó árbevételt könyvelhetett el 2020-ban, mintegy 11,267 milliárd forintot. A cég 2014 óta látta el földgázzal a Győr-Szol Zrt-t.

Ne hagyd ki!