Jól jön télen a távhő
Forrás: Shutterstock

Az állam segítette ki a hazai nagyvárost, hogy ne maradjon fűtés nélkül

Felbontotta a földgáz-kereskedelmi szerződését a kereskedő a győri távhőszolgáltatóval a héten, azonban egyelőre nincs veszélyben a lakások hatósági áron történő fűtése.


Nincs gáz, van távhő

A győri távhőszolgáltatóval (Győr-Szol Zrt.) szerződött földgázkereskedő, a Global NRG Zrt. felmondta a Győr-Szol-lal kötött földgáz-kereskedelmi szerződését december 14-én 6 órától. A döntés hátterében az állhat, hogy a kereskedő októberben kezdeményezte a 2020/21-es, valamint a 2021/22-es évekre vonatkozó szerződés módosítását „a gázárak drasztikus változása” miatt, amihez a győri közgyűlés december 7-én nem járult hozzá – írta korábban a 24.hu.

Riadalmat azonban ne keltsünk: a távhőszolgáltatás nem szűnt meg, mivel a Győr-Szol számára lehetővé tette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal, hogy 2021. december 21. 06:00 óráig a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség biztonsági földgázkészletéből lássa el fogyasztóit.

Ezzel megszűnt annak a veszélye, hogy távhőszolgáltatás nélkül marad a közel 130 ezer győri lakos. Viszont csak néhány napja van arra a városnak, hogy új földgázkereskedőt találjon.

„Új földgázkereskedelmi szerzősét kell kötnünk. Most várjuk az ajánlatokat, amennyiben kapunk megfelelőt, az eljárást lefolytatva megvizsgáljuk, hogy milyen feltételekkel tudjuk a jövőre nézve elfogadni. Amennyiben nem találunk ez alatt az idő alatt kereskedőt, meglátjuk milyen további lehetőségeink vannak. (…) Minden győri háztartásban meleg lesz, mert ha mi nem állunk helyt, az állam biztosítja a szolgáltatást”

idézte Endrődi Pétert, a Győr-Szol Zrt. igazgatóságának elnökét a kisalföld.hu.

Győrnek tehát december 21-én 6 óráig kell új gázkereskedelmi szerződést kötnie. Jelenleg a jogszabályban meghatározott díjat kell fizetnie a stratégiai készletből felhasznált földgázért. A hatósági földgázáron azonban a földgázkészletből összesen 1 272 000 megawattóra mennyiséget kaphat Győr.

A győri távhőszolgáltató a tavalyi évet egyébként 10,3 milliárd forintos árbevétellel zárta. A korábbi földgázkereskedő, a Global NRG ettől valamivel nagyobb nettó árbevételt könyvelhetett el 2020-ban, mintegy 11,267 milliárd forintot. A cég 2014 óta látta el földgázzal a Győr-Szol Zrt-t.

Gáz van

Korábban a Haszon.hu is írt róla, hogy Magyarországon az otthonokat leggyakrabban valamilyen földgáztüzelésű berendezéssel fűtik: ezt mutatják a hivatalos adatok és ezt erősítették meg az LG Magyarország megrendelésére elvégzett országos, reprezentatív kutatás, az LG EcoLogic eredményei is. Utóbbi szerint a megkérdezettek több mint fele él olyan lakásban, ahol gázfűtés szolgáltatja a meleget.

A földgázfűtés nem is olyan rég még a legkorszerűbb megoldásnak számított, mára azonban alaposan megváltozott a helyzet. Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kapott ugyanis az a tény, hogy ez a fűtési mód – mivel fosszilis energiahordozó felhasználásáról van szó – hozzájárul a CO2-kibocsátás növekedéséhez és ezzel a globális felmelegedéshez. Azt, hogy ebben a lakások fűtésének mekkora a szerepe, jól jelzi, hogy hazánk teljes CO2-kibocsátásának harmada a háztartásokhoz köthető, a háztartások egy főre jutó fűtése által generált szén-dioxid-emisszió alapján pedig Magyarország az európai középmezőny elején helyezkedik el.

Magyarország Nemzeti Energia- és Klímatervéből világosan kiderül, hogy nagy szükség van a korszerűsítésre, amiben jelentős CO2-megtakarítási potenciál is rejlik. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) javaslata szerint ráadásul a klímacélok, pontosabban a nettó zéró kibocsátás 2050-ig történő elérése érdekében – számos más intézkedés mellett – 2025-től a világon sehol sem lenne szabad fosszilis tüzelőanyaggal működő új kazánokat értékesíteni.

Amennyiben részletesebben érdekel a téma, ebből a cikkünkben tájékozódhatsz.


Ne hagyd ki!