A kivezetett majd újra bevezetett ötszázalékos lakásáfát lenyelték a fejlesztők az újlakásoknál, ráadásul még az állami támogatásokat is beépítik az áraikba. Ezek is hozzájárulnak az újlakások további áremelkedéséhez.


Beépítik az árba

A nyersanyagok, az energiaárak, a munkaerőköltségek emelkedése miatt drágulnak folyamatosan az újlakások. Ám e mellett kevesebb szó esik arról, hogy a kedvezményes lakásáfát is lenyelték a fejlesztők, az nem a vevőknél csapódott le. Illetve a kormány otthonteremtési támogatásait - melyek alapvetően az újlakáspiacot, sőt az energiatakarékos újlakások építését célozzák - szintén beépítették áraikba a fejlesztők. Ezek miatt is drágulnak az újlakások, noha nem ez a fő ok.

Hitelre ösztönzik a vevőket

Az ingatlan áremelkedés a magyar gazdaság növekedésével szinte törvényszerű volt, pluszban az állami támogatások 2015 vége, illetve 2016 eleje óta kifejezetten húzták az ingatlanpiac minden szegmensét. A közvetlen hatásuk ezeknek az újépítésű ingatlanok áraiban jelentkezik, hiszen a többgyermekes családok ennél a kategóriánál kapják a legnagyobb vissza nem térítendő támogatást, illetve egy magas összegű hitelt vehetnek fel kedvező kamat mellett.

Árcsökkenés? Ugyan már!

Mivel a támogatások és a hitel felvétele egyszerűvé vált, így a beruházók beépítették ezeknek összegét az újépítésű lakások áraiba, miközben az áfacsökkentés hatása sem a lakosságnál csapódott le mérséklődő árakban, viszont fokozta az építési kedvet. Ráadásul az elmúlt 1-2 évben az építőanyagok ára, illetve az építési költség is erőteljes növekedésnek indult. Mindennek hatására áremelkedés kezdődött az újépítésű ingatlanoknál, amihez viszont igazodott az ingatlanpiac többi szegmense is - fogalmazott Balla Ákos, ingatlanszakértő.

A használt lakások árai stagnálhatnak

A szakértő várakozásai szerint egyébként a jövőben várhatóan tovább emelkednek majd az újépítésű ingatlanok árai, mivel a kivitelezési költségek és az anyagárak továbbra is felfelé kúsznak. A használt ingatlanok esetében viszont most már a piaci szereplők nemigen számítanak arra, hogy további jelentősebb drágulás következne be, ugyanakkor jelentősebb árcsökkenést sem tartanak valószínűnek.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!