Hiába csökkent a tégla ára, nem lesznek olcsóbbak az újlakások
Photo by Devon Owens on Unsplash

Hiába csökkent a tégla ára, nem lesznek olcsóbbak az újlakások

Az építőanyagárak stagnálnak, helyenként csökkennek is, de az újlakások iránti erős kereslet miatt nem valószínű a lakásárak csökkenése.Erős kereslet

Mint arról beszámoltunk, a piaci szereplők tapasztalata is az, hogy megállt az építőanyagok drágulása. Noha a korábbi vadnyugati viszonyokhoz képest bizonyos termékcsoportok esetében még enyhe árcsökkenés is megfigyelhető, ettől még nem lesznek olcsóbbak az újlakások, olvasható az ingatlan.com közleményében. Augusztushoz képest lényegében stagnált az új építésű ingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. A kereslet továbbra is erős, az egy évvel korábbi szintet 80 százalékkal, a két évvel ezelőttit 45 százalékkal haladja meg. Emiatt viszont egyelőre nem lehet arra számítani, hogy az építőanyagárak csökkenése az újlakás-árakat is mérsékelné.

Budapest a legdrágább

Szeptemberben Budapesten 927 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálták az új lakásokat és házakat, Debrecenben 709 ezer, Kecskeméten 661 ezer, Miskolcon 603 ezer, Győrben pedig 571 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Balogh László szerint a keresletet élénkítette az idei év elejétől újra bevezetett kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa, de szerepet játszik benne a csok segítségével vásárolt lakások áfa- és illetékmentessége is. Az erős kereslet miatt ugyanakkor nem lehet arra számítani, hogy az építőanyagárak további csökkenése az új lakások árát is mérsékelni tudná.

Ne hagyd ki!