Bevásárlókocsi-makett mellett pénzérmék növekvő oszlopokban
Fotó: 123RF

Kilencéves csúcsra ugrott az infláció – További drágulás is jöhet

Szeptemberben 5,5 százalékra emelkedett az éves infláció, így kilenc éve nem látott szintre nőtt a drágulás üteme.


Az étolaj 32 százalékkal drágult

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 5,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, míg havi szinten 0,2 százalékos volt az emelkedés – közölte a KSH. A mostani 5,5 százaléknál magasabb éves drágulási ütemre kilenc ével ezelőtt, 2012 októberében volt példa. Az élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó éves maginfláció 4 százalékra nőtt, ami tavaly augusztus óta a legmagasabb érték.

Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, illetve az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A jáműüzemanyagok ára például 21,6 százalékkalugrott meg egy év alatt. A benzin és a dízel ára éppen mától új történelmi csúcsra nőtt. Mindkét üzemanyag literenként bruttó 9 forinttal kerül többe, így az új árak így alakulnak:

  • 95-ös benzin: 482 Ft/liter
  • Gázolaj: 493 Ft/liter

Az élelmiszerek ára átlagosan 4,4 százalékkal emelkedett tavaly szeptemberhez képest. Ezen belül kiugróan nőtt az étolaj ára, ami 32,6 százalékkal lett drágább egy év alatt, de a burgonya is 17,4 százalékkal kerül többe.

További kockázatok

A mostani inflációs adat megerősíti az MNB értékelését, az infláció terén továbbra is felfelé mutató kockázatokat lehet látni. Erről Virág Barnabás, az MNB alelnöke beszélt a szeptemberi kamatemelés után, amikor a jegybank az alapkamatot 15 bázisponttal tolta feljebb 1,65 százalékra.

A következő hónapokban tovább fokozódhatnak az inflációs kockázatok az európai energiaárak jelentős megugrása, illetve a nyugdíjasoknak novemberben kifizetendő pluszpénz, valamint a februári szja-visszatérítés miatt.

Az inflációs kilátások pedig indokolttá teszik a jegybanki kamatemelési ciklus folytatását: az Amundi csoport magyarországi alapkezelőjének pár nappal ezelőtti előrejelzése szerint idén decemberre 2,1 százalékos jegybanki alapkamat várható, a jövő év második felére 2,4 százalékosra emelkedhet a mutató Magyarországon.

Még augusztusban írtunk arról, hogy a meglóduló infláció miként hat a megtakarításokra. Az MNB adatai szerint az első fél évben 4,3 százalékkal bővült a magyarok pénzügyi vagyona, amit azonban a megugró infláció fel is emésztett, mivel az első félévben közel 4,3 százalékos volt a drágulás üteme. Így reálértéken stagnált az év első 6 hónapjában a háztartások bruttó pénzügyi vagyona.

Ne hagyd ki!