A várt 0,7 helyett 1,2 százalékkal fogják emelni a nyugdíjakat a novemberi nyugdíj-kiegészítés során. Ez már tuti, ugyanis kijött az emelés mértékét meghatározó kormányrendelet.


0,7 helyett 1,2 százalékos emelés

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet ( ha a linkre kattintasz, a tegnapi Közlöny első rendeletéről van szó), amely a novemberi nyugdíj-kiegészítésről rendelkezik. Eszerint 2021. november 1-jétől, 2021. január 1-jei visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal emelik meg az öregségi nyugdíjat, az özvegyi nyugdíjat és további 25 fajta ellátást.

Az emelés mértéke meglepő, felülmúlja a korábbi várakozásokat. A jogszabályi előírások szerint ugyanis a nyugdíjemelési korrekciót a január és augusztus közötti időszak éves inflációjának (4,3 százalék), valamint az eddig idén végrehajtott nyugdíjemelésnek (3,6 százalék) a különbsége adja, ami 0,7 százalék, vagyis ekkora mértékű visszamenőleges kompenzációra lehetett számítani.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a várt 0,7 százalékos emelés mellett mekkora pluszpénzt kaptak volna a nyugdíjasok.

A romló infláció az ok

A kormányzat vélhetően azért volt gálánsabb a nyugdíjasokkal, mert előre figyelembe vette az év második felében tovább romló inflációs folyamatokat. Az MNB szeptember végi inflációs előrejelzése ugyanis az első nyolchavi 4,3 százalékos éves infláció helyett már 4,7 százalékos éves drágulást jelzett előre.

A januári 3 százalékos nyugdíjemelés után júniusban 0,6 százalékos előrehozott kiegészítésre is sor került, így a mostani 1,2 százalékos kiegészítéssel valójában 4,8 százalékos inflációig kompenzálta a nyugdíjasokat a kormány.

Ennyi pluszpénzt kaphat egy átlagnyugdíjas

Az átlagnyugdíjban részesülők így 21.750 forint pluszt kapnak novemberben - derül ki a Portfolio számításából. Az összeg úgy jött ki, hogy 12 hónapra, illetve a 13. havi nyugdíj egynegyedére jár az 1,2 százalékos emelés, és a portál szerint 2021 elején 148 ezer forint körül lehetett az átlagnyugdíj.

Ez azt jelenti, hogy a novemberi 80 ezer forintos nyugdíjprémiummal együtt az átlagnyugdíjban részesülők valamivel 100 ezer forint feletti egyszeri pluszpénzhez jutnak.

A nyugdíjprémiumról is megjelent tegnap este egy kormányrendelet a Magyar Közlönyben (ez a második rendelet a tegnap esti Magyar Közlönyben). Itt nincs újdonság, ahogy azt korábban megírtuk, az egyszeri juttatás összege egységesen 80 ezer forint lesz.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MediaMarkt RS Bútor

A MediaMarkt összebútorozott az RS-sel, szó szerint

A budapesti Pólus Center MediaMarkt áruházában is elérhetővé vált októbertől az RS Bútor számos terméke. A kísérleti jelleggel kialakított hibrid bemutatóteremben együtt kínálják a konyhabútorokat, s az azokba beépíthető, illetve hozzájuk illeszkedő háztartási gépeket, eszközöket.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Itt a gépi mosogatószerek nagy tesztjének eredménye, meglepetésekkel

A Tudatos Vásárlók 25 tablettát és 13 gélt vizsgáltak laboratóriumi tesztekkel. Összesen 2660 edényt mosogattak el és nagy különbségeket találtak. A teszt megmutatta, hogy melyek a leghatékonyabb, legzöldebb és egyben legolcsóbb tabletták és gélek gépi mosogatáshoz, és hogy valóban környezetbarát-e a tablettákon a lebomló fólia.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!