Egy húszezres és több más címletű forintbankjegy egy pénztárcában
Fotó:123RF

Meghaladja a 430 ezret a bruttó átlagbér

Júliusban tavalyhoz képest 7,9 százalékkal nőttek az átlagbérek. Ebben az időszakban az infláció 4,6 százalék volt, így a keresetek vásárlóereje mérsékeltebben nőtt.


Hatott az infláció 

Idén júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 433 700, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 288 400 forint volt, mindkettő 7,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

Júliusban azonban az éves infláció 4,6 százalék volt, így a keresetek vásárlóereje csak mérsékeltebben emelkedett.

A medián bér számít

Az átlagkereset helyett azonban sokkal fontosabb a medián keresetet vizsgálni. Erről itt és itt írtunk. Ez azt az összeget jelenti, ami körül a legtöbb fizetés szóródik. Vagyis aminél a foglalkoztatottak fele keres többet, fele pedig kevesebbet.

A KSH mostani tájékoztatója szerint júliusban a medián kereset bruttó 350 ezer forint volt, vagyis az mintegy 80 ezer forinttal elmaradt a bruttó átlagbérhez képest. A medián bér az átlag bérnövekedéshez képest valamivel kisebb ütemben, 7,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Azt is ki kell emelni, hogy a KSH csak a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál dolgozók kereseti adatait teszi közzé. Vagyis kimaradnak a nem teljes munkaidőben dolgozók és a kisebb cégeknél dolgozók is, akik erősen lefelé húznák az átlagot.


Ne hagyd ki!