Júliusban tavalyhoz képest 7,9 százalékkal nőttek az átlagbérek. Ebben az időszakban az infláció 4,6 százalék volt, így a keresetek vásárlóereje mérsékeltebben nőtt.


Hatott az infláció 

Idén júliusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 433 700, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 288 400 forint volt, mindkettő 7,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban - közölte a KSH.

Júliusban azonban az éves infláció 4,6 százalék volt, így a keresetek vásárlóereje csak mérsékeltebben emelkedett.

A medián bér számít

Az átlagkereset helyett azonban sokkal fontosabb a medián keresetet vizsgálni. Erről itt és itt írtunk. Ez azt az összeget jelenti, ami körül a legtöbb fizetés szóródik. Vagyis aminél a foglalkoztatottak fele keres többet, fele pedig kevesebbet.

A KSH mostani tájékoztatója szerint júliusban a medián kereset bruttó 350 ezer forint volt, vagyis az mintegy 80 ezer forinttal elmaradt a bruttó átlagbérhez képest. A medián bér az átlag bérnövekedéshez képest valamivel kisebb ütemben, 7,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Azt is ki kell emelni, hogy a KSH csak a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál dolgozók kereseti adatait teszi közzé. Vagyis kimaradnak a nem teljes munkaidőben dolgozók és a kisebb cégeknél dolgozók is, akik erősen lefelé húznák az átlagot.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!