Két ember ablaküveget tisztít
Fotó: Unsplash

Szakma nélkül is meg lehet keresni bruttó 300 ezret Magyarországon

A KSH adatai szerint átlagosan akár bruttó 300 ezer forintot is lehet keresni egyes, szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokkal.

A rakodómunkás is kaphat bruttó 300 ezret

Frissítette a foglalkozásokra bontott kereseti statisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokhoz 26 munkakört soroltak, közülük a legjobban rakodómunkásként és ablaktisztítóként lehet keresni, miután átlagosan bruttó 300 ezer forintos kereset jár érte – derül ki a KSH statisztikáit ismertető 24.hu cikkéből.

A szakképzettséget nem igénylő foglalkozásoknál amúgy 221 ezer forint az átlagkereset, legrosszabbul pedig kubikosként lehet keresni (149 ezer forint).

A KSH legfrissebb, júniusra vonatkozó adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 436 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 290 200 forint volt. Erről ebben a cikkben írtunk.

Mennyit keres egy napszámos?

Egy napszámos az északkeleti országrészben ugyan még csak 8-10 ezer forint körüli napi bért keres, az ország középső és nyugati részében azonban már napi 10-12 ezer forint alatt senki nem megy a földekre, de nem ritka a 15 ezer forint körüli napszám sem, és mindez a nem szakképzett munkaerőre vonatkozik – nyilatkozta júliusban a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

Jövőre havi félmillióra nőhet az átlagkereset

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Noha a 25 éven aluliak szja-mentessége és a családi adókedvezmény várható visszatérítése nem jelenik meg a bruttó bérstatisztikában, a nettó béreket jelentősen megdobják.


Ne hagyd ki!