A KSH adatai szerint átlagosan akár bruttó 300 ezer forintot is lehet keresni egyes, szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokkal.

A rakodómunkás is kaphat bruttó 300 ezret

Frissítette a foglalkozásokra bontott kereseti statisztikáját a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szakképzettséget nem igénylő foglalkozásokhoz 26 munkakört soroltak, közülük a legjobban rakodómunkásként és ablaktisztítóként lehet keresni, miután átlagosan bruttó 300 ezer forintos kereset jár érte – derül ki a KSH statisztikáit ismertető 24.hu cikkéből.

A szakképzettséget nem igénylő foglalkozásoknál amúgy 221 ezer forint az átlagkereset, legrosszabbul pedig kubikosként lehet keresni (149 ezer forint).

A KSH legfrissebb, júniusra vonatkozó adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 436 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 290 200 forint volt. Erről ebben a cikkben írtunk.

Mennyit keres egy napszámos?

Egy napszámos az északkeleti országrészben ugyan még csak 8-10 ezer forint körüli napi bért keres, az ország középső és nyugati részében azonban már napi 10-12 ezer forint alatt senki nem megy a földekre, de nem ritka a 15 ezer forint körüli napszám sem, és mindez a nem szakképzett munkaerőre vonatkozik – nyilatkozta júliusban a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet elnöke.

Jövőre havi félmillióra nőhet az átlagkereset

Az idei és a jövő évi béremelkedések hatására 2022 második vagy harmadik negyedévében elérheti a bruttó 500 ezer forintot az átlagfizetés Magyarországon – mondta a Világgazdaságnak Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. Noha a 25 éven aluliak szja-mentessége és a családi adókedvezmény várható visszatérítése nem jelenik meg a bruttó bérstatisztikában, a nettó béreket jelentősen megdobják.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!