Júniusban tavalyhoz képest a növekedés 3,5 százalékos volt, ami azt jelenti, hogy csökkent a fizetések vásárlóereje Magyarországon, hiszen az infláció 5 százalék felett alakult az időszakban.


Lassult a növekedési ütem

Idén júniusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 436 300, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset 290 200 forint volt, mindkettő 3,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Mindez azt jelenti, hogy hosszú évek óta először csökkent a fizetések vásárlóereje, hiszen az infláció 5 százalékos. Másként megfogalmazva, a keresetek növekedési üteme egyre inkább lelassul, a költségvetési szférában pedig egyenesen csökkent. A KSH a mostani gyenge számokat azzal magyarázza, hogy tavaly júniusban osztották ki az egészségügyi dolgozók egyszeri, rendkívüli juttatását.

Medián kereset

Többször írtunk arról, például itt és itt, hogy az átlagkeresetnél sokkal fontosabb a medián kereset. Ez azt az összeget jelenti, ami körül a legtöbb fizetés szóródik. Vagyis aminél a foglalkoztatottak fele keres többet, fele pedig kevesebbet. A KSH mostani tájékoztatójában nem szerepel a medián bér, ezt minden bizonnyal később közlik. A legutolsó ismert adat májusi: e szerint a medián bruttó kereset 332 ezer forint volt, a közfoglalkoztatottak nélkül pedig 350 ezer forint. Az ő nettó keresetük pedig 228 ezer forint, illetve 232 750 forint volt kedvezmények nélkül. Tehát a legtöbb foglalkoztatott ennyit, vagy ekörül keres.

5 fő feletti cégeket mérnek

Azt fontos tudni, hogy a KSH csak a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál dolgozók kereseti adatait teszi közzé. Míg a hivatalos számok szerint 4,559 millió a foglalkoztatottak száma, a fenti statisztikákban mindössze 2,795 millió, illetve 2,714 millió ember kereseti adatai szerepelnek, a többieké nem. Vagyis kimaradnak a nem teljes munkaidőben dolgozók és a kisebb cégeknél dolgozók is. Ezek erősen lefelé húznák az átlagot.

The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!