Pénzérméket rak egymásra egy ember.
Fotó: Unsplash

Drága az energia? A hazai cégek kétharmada beépíti az áraiba

A vállalkozások 65 százaléka beépíti majd a fogyasztói áraiba és a szolgáltatási díjaiba a megnövekedett energiaárakat - derül ki az MKB Bank felméréséből.


Áremelés

Októberben a MKB Bank „MKB Dialóg" válaszadó közösségében a történelmi csúcsokat döntő üzemanyagárak kapcsán online felmérést készítettek arról, hogyan érzékelik a fogyasztók, illetve a vállalkozások az energiaárak emelkedését – számolt be a Danube Capital blogoldala.

A vállalkozásokat arról kérdezték, hogyan reagálnak majd a növekvő energiaárakra. Arra a kérdésre, hogy „Mit gondol, az Ön vállalkozása hogyan tudna reagálni egy jelentős energiaár-emelésre?", a válaszadók 65 százaléka a fogyasztói árak, szolgáltatási díjak emelését nevezte meg.

Vagyis a cégek kétharmada esetében a megnövekedett energiaköltségek fogyasztói árakba történő beépítésére lehet számítani.

Elbocsátásokat csak a cégek 4 százaléka tervez

A megkérdezett vállalkozások 16 százaléka a telephelyek, irodák számának csökkentését, 9-9 százalék a termelés, szolgáltatás volumenének csökkentését, illetve több home office elrendelését jelölte meg lehetséges intézkedésként az elszálló energiaárakra. A dolgozók elbocsátását a válaszadók 4 százaléka nevezte meg lehetséges intézkedésként.

Az MKB Dialóg online válaszadói közösséget az MKB Bank 2017 decemberében hozta létre, hogy online kérdőívek segítségével kikérje ügyfelei véleményét különböző aktuális kérdésekről.

Ebben a cikkben írtunk arról, hogy a különböző iparágakban miként növelik meg a cégek rezsiköltségét az elszabaduló energiaárak.

Szeptemberben már azzal szembesültünk, hogy kilenc éve nem látott szintre nőtt az éves infláció, amiben az üzemanyagár-emelkedés is nagy szerepet játszott. Erről itt írtunk.


Ne hagyd ki!