A Mol-nak áll a zászló
Fotó. Shutterstock

Top 500-as lista: Ezek a legnagyobb árbevételű magyar cégek

Idén is elkészítette a HVG a legnagyobb árbevételű magyar cégek listáját, és ahogy korábban szinte mindig, ezúttal is a Mol lett az első helyezett. Csakhogy....


  Gyengébb eredménye ellenére a Mol az ez első

Az 500 legnagyobb árbevételű magyar cég közül csak 301-nek nőtt a bevétele 2020-ban, és ennél is kevesebbnél látnánk növekedést, ha a forint óriási gyengülésével nem számolnánk, írja a hetilap. A dobogó nem változott 2019-hez képest: a Mol, az Audi és az MVM maradt az első három helyen.

Az olajcég annak ellenére maradt a Top 500 első helyén, hogy egyben a legnagyobb visszaeső is volt: 2020-ra 1200 milliárd forinttal, 24 százalékkal csökkent az árbevétele 2019-hez képest. Ezt az magyarázza, hogy a járvány miatt bezuhant a kereslet, és bár ma már nehéz erre visszaemlékezni, de a 2020-as nyersolajárak sokkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbiaknál. Nem csoda, hogy a Mol utáni második legnagyobb vesztes az 5. helyről a 40.-re visszaeső Wizz Air.

  Ezüstérem

A második helyen az Audi Hungaria Zrt. maradt, úgy, hogy az árbevétele csak 3 százalékkal csökkent. Annak, hogy a csökkenés csak ekkora volt, a fő oka az, hogy a forint óriásit gyengült tavaly 2019-hez képest, így az eredetileg euróban készített beszámoló szerint 12 százalék lett volna a visszaesés, de forintba átszámítva ez máris többet ér.

A bronz és a többiek

A dobogósok közül a harmadik helyezett MVM Energetika Zrt. dicsekedhet növekedéssel, igaz, csak 1 százalékossal. Ebben az állami hátszéllel folytatott terjeszkedés játszotta a főszerepet.

Az első tíz helyezett között feltűnik egy olyan cég is, amely tavaly még a Top 500-ban sem volt benne: a trafikpiac felforgatását annak idején levezénylő Sánta János családi cége, a Tradis Zrt., amely az egy helyezéssel mögötte lévő Országos Dohányboltellátó Kft.-t tulajdonolja.

A Top 500-as lista első tíz helyezettje:

1. Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt.

2. Audi Hungaria Zrt.

3. MVM Energetika Zrt.

4. Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Zrt.

5. Samsung Electronics Magyar Zrt.

6. Tradis Kft.

7. Országos Dohányboltellátó Kft.

8. MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.

9. Magyar Telekom Távközlési Nyrt.

10. Lidl Magyarország Bt.


Ne hagyd ki!