Erősödnek a kamatemelési félelmek.


Infláció természetesen

Idén decemberre 2,10 százalékos jegybanki alapkamat várható (jelenleg ez 1,65 százalékos), a jövő év második felére 2,4 százalékosra emelkedhet a mutató Magyarországon - tájékoztatott a luxemburgi bejegyzésű Amundi csoport magyarországi alapkezelője. Historikus elemzésük szerint a gazdasági ciklusok szabályszerűségeket mutatnak, most éppen a nagy válságok utáni jellemzőket mutatják. Azaz az önfeledt makrogazdasági felívelés után jön az infláció.

Visszapattanás utáni

Az elemzők szerint a globális GDP-növekedés a nagy covid utáni visszapattanást követően lassulni látszik, de 2022-ben és 2023-ban is a korábbi évtized átlagánál magasabb lehet a bővülés üteme. Az infláció szinte mindenütt rég nem látott rekordokat dönt, és úgy tűnik, hogy a vártnál tovább tarthat ez a korábban átmenetinek hitt megugrás, tudósított a Napi.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!