Idén júniusban a fogyasztói árak átlagosan 5,3 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,6 százalékkal növekedtek. Mutatjuk az éllovasokat.


A KSH legfrissebb adatsorában a szokásosnak mondható áremelkedések mellett már az is látszik, hogy idén drágábban nyaralunk, az építőipari alapanyagárak, a munkadíjak növekedése pedig megdobta a lakásfelújítási kiadásokat. Nem is kevéssel, egy év alatt 10 százalékkal. Az étolaj tartja vezető helyét a drágulási listán, egy év alatt a negyedével emelkedett az ára. A képzeletbeli dobogó második helyén, hajszállal lemaradva az üzemanyagok állnak. A harmadik helyen a dohányáruk tanyáznak.

A részletek

Az élelmiszerek ára átlagosan 3,2, ezen belül az étolajé 25,5, a margariné 8,2, a tojásé 7,8, a liszté 7,7, a munkahelyi étkezésé 7,6, az éttermi étkezésé 6,1 százalékkal emelkedett. Ebben a kategóriában találtuk meg azt a terméket, amit olcsóbban adtak, mint egy évvel korábban. Ez pedig a sertéshús, amelynek ára 5,6 százalékkal csökkent.

A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 12,2, ezen belül a dohányáruk 19,7 százalékkal drágultak. A tartós fogyasztási cikkekért 3,7 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül az új személygépkocsik 9,2, a szobabútorok 7,5 százalékkal kerültek többe.

A járműüzemanyagok ára 24,2 százalékkal magasabb lett. A szolgáltatások 3,8, ezen belül a lakásjavítás és -karbantartás 10,1, az üdülési szolgáltatások 7,3 százalékkal drágultak.

A magas infláció miatt a jegybank is beavatkozott, erről részletesen ITT írtunk.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

A prémiumkategóriás elektromos autózás már nem utópia

Az elektromos autózás forradalmát jelzi, hogy egyre több prémium autógyártó jelenik meg különböző méretű modellekkel a piacon. Gyorsan növekvő szegmensről beszélhetünk, amelynek úttörője az amerikai Tesla volt. Összegyűjtöttük azokat a már kapható e- autó modelleket, amelyek joggal szerepelhetnek a prémium kategóriában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Szép pénzt remél műkincsei digitalizálásától a világhírű  múzeum

Az Ermitázs műkincsei augusztus végén nem helyettesíthető tokenek (NFT) formájában kerülnek értékesítésre a Binance piacterén.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A Facebook, ahogyan eddig ismertük, pár év múlva megszűnhet létezni

Mark Zuckerberg igen tartalmas interjút adott a The Verge-nek, amelyből iderült, mit tervez a Facebookkal. Elöljáróban csak annyit mondunk: metaverzum.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!