Idén februárban a fogyasztói árak átlagosan 3,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál.
A KSH gyorsjelentése szerint egy év alatt
- az élelmiszerek ára 3,4,
- ezen belül az étolajé 25,1,
- a cukoré 9,9,
- a munkahelyi étkezésé 8,0,
- a cukorka, mézé 7,5,
- a liszté 7,1,
- az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs) 5,8,
- a szeszes italok, dohányáruké átlagosan 9,9,
- ezen belül a dohányáruké 16,5,
- a tartós fogyasztási cikkeké 3,8,
- az új személygépkocsiké 12,1.
- a járműüzemanyagoké 4,6 százalékkal magasabb lett.
A jó hír, és ami mögötte van
A sertéshús ára 7,3, a baromfihúsé 0,6 százalékkal csökkent. Mielőtt nagyon megörülnél a hírnek, szólunk. Az emelkedő önköltség miatt az állattartók elkerülhetetlennek látják a hús- és tejtermékek drágulását – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az áremelést a takarmányok világszerte tapasztalható, 30-50 százalékos drágulása okozhatja, ami az előállításon túl befolyásolhatja a feldolgozást is. A kamara szerint emiatt a fogyasztói árak fokozatosan nőhetnek a következő hónapokban, amihez az energiahordozók drágulása, valamint az afrikai sertéspestis, és a baromfiinfluenza hatása is hozzájárulhat.