Idén májusban a fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk és az üzemanyagok ára emelkedett jelentősen.


A Központi Statisztikai Hivatal májusra is ugyanakkora éves drágulást mutatott ki, mint áprilisra. Ennél utoljára 2012 őszén volt magasabb az infláció. A jegybank vezetői jelezték, már júniusban közbeléphetnek, hogy csökkentsék a pénzromlás mértékét. Ez a gyakorlatban alapkamat-emelést jelent. Döntés június 22-én, a Monetáris Tanács soron következő ülésén várható leghamarabb.

Az infláció 2020 májusához képest így alakult:

  • Az élelmiszerek ára 2,6 százalékkal nőtt. Azért csak ennyivel, mert a sertéshús ára 7,5 százalékkal alacsonyabb most, mint egy évvel ezelőtt, szinte minden más drágult.
  • Az étolaj 24,6, a tojás 8,7, a liszt 6,3, a rizs 6,1 százalékkal lett drágább. A sertéshúson kívül a krumpli, valamint a gyümölcs lett jelentősen olcsóbb, 3,8, valamint 2,1 százalékkal.
  • Óriásit nőtt a cigaretta és más dohányáruk ára, ott 19,8 százalékos a drágulás. A szeszes italok ára 3,4 százalékkal van az egy évvel korábbi fölött.
  • A tartós fogyasztási cikkek átlagosan 3,5 százalékkal drágultak.
  • Az egyéb cikkek, üzemanyagok elnevezésű csoportban 13,4 százalékos áremelkedést mértek. A járműüzemanyagok ára 36,2 százalékkal magasabb most, mint egy éve.
  • A szolgáltatások átlagosan 2,1 százalékkal drágábbak az egy évvel korábbinál.
  • A háztartási energia csak 0,4 százalékkal drágult az áram, a vezetések gáz és a távfűtés árának évekkel korábbi befagyasztása miatt.
  • A ruhák és cipők pedig átlagosan 1 százalékkal drágábbak, mint egy évvel ezelőtt.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!