Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) azt vizsgálta, milyen mértékben drágultak az élelmiszerek a világon. Tavaly májushoz képest csaknem 40 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Idén májusban akkora volt a drágulás, amire 10 éve nem volt példa – írja a BBC.


A FAO indexe a gabonafélék, az olajos magvak, a tejtermékek, a hús és a cukor áremelkedését vizsgálta, hónapokra és évekre lebontva. Tavaly május óta 39,7 százalékkal, míg idén áprilisról májusra 4,8 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. Utóbbira 2010 októbere óta nem volt példa. Az is kiderült, hogy 12 hónapja folyamatosan drágulnak az említett termékek. A vizsgált élelmiszercsoportok mindegyikénél drágulást tapasztalt a FAO, de a legnagyobb áremelkedést áprilishoz képest a növényi olajok (7,8 százalék), a gabonafélék (6 százalék) és a cukor (6,8 százalék) produkálta. A FAO összesített indexértéke 2011 szeptembere óta nem volt ilyen magas.

Már megint a koronavírus

A megnövekedett költségek mögött jól körülírható jelenségek állnak. A pandémia hatására óriási munkaerő-hiány alakult ki a szektorban. Ráadásul ehhez társult a vásárlói igények drasztikus növekedése is. Mindezek mellett még az ellátási lánc is akadozik a koronavírus mélyütése után ébredező világgazdaságban. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az egyre növekvő igények az alacsony termeléssel és a hiányos készletekkel párosulva inflációhoz vezetnek. A British Retail Consortium már figyelmeztette a brit polgárokat, ősszel számítsanak arra, hogy drágább lesz összeütni a családi ebédet.

Néhány iparág azonban erőteljes fellendülést tapasztalhat. A FAO előrejelzése szerint a világ gabonatermelése idén rekorderedményeket produkálhat.

Mi a helyzet nálunk?

A KSH májusban megjelent tájékoztatójából kiderült, hogy Magyarországon az áprilisi fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ezek az árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek. 12 hónap alatt, 2020 áprilisához viszonyítva:

Az élelmiszerek ára itthon 2,4, ezen belül:

  • az étolajé 22,8,
  • a büféáruké 7,8,
  • a rizsé 7,7,
  • a margariné 7,5,
  • a liszté 7,4,
  • a száraztésztáé 6,8,
  • a cukoré, illetve a gyümölcs- és zöldségleveké pedig egyaránt 4,9 százalékkal emelkedett

Ugyancsak tavaly áprilishoz viszonyítva a sertéshús ára 6,9, a párizsié és a kolbászé 1,6, a sajté pedig 1,2 százalékkal csökkent.

A szeszes italok és a dohányáruk ára átlagosan 12,2 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

Friss

Fotó: @shawnanggg on Unsplash

Ha eddig működött, akkor most miért akadozik az ellátási lánc?

A csapból is az folyik, hogy nincs elég mikrochip, akadozik a fa, a hús és a vegyiáru utánpótlás, és úgy igazából mindenből hiány van a világon. A Business Insider utánajárt, mi rejlik a globális szállítmányozás gondjai mögött.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: NeONBRAND on Unsplash

Mielőtt "idegből" felmondanál, gondold át ezt a pár dolgot!

A pandémia előtt sokan vágytak arra, hogy otthonról dolgozhassanak. Aztán tavaly beütött a vírus, és ezzel együtt elterjedt a távmunka is, ami sokszor kiegyensúlyozottság helyett csalódottságot és stresszhelyzetet eredményezett. Azonban mielőtt hirtelen felindulásból felmondanál a munkahelyeden, érdemes néhány tényezőt átgondolnod.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Daikin

A klíma megfelelő telepítésén nem érdemes spórolni! (x)

Egy jó minőségű klíma kiváló választás, ha sok éven át szeretné élvezni a kellemes hőmérsékletet, jó közérzetet otthonában. Ahhoz viszont, hogy a klímája megbízhatóan, hatékonyan és költségtakarékosan működjön, megfelelően kell azt telepíteni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) azt vizsgálta, milyen mértékben drágultak az élelmiszerek a világon. Tavaly májushoz képest csaknem 40 százalékkal nőttek az élelmiszerárak. Idén májusban akkora volt a drágulás, amire 10 éve nem volt példa – írja a BBC.


A FAO indexe a gabonafélék, az olajos magvak, a tejtermékek, a hús és a cukor áremelkedését vizsgálta, hónapokra és évekre lebontva. Tavaly május óta 39,7 százalékkal, míg idén áprilisról májusra 4,8 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. Utóbbira 2010 októbere óta nem volt példa. Az is kiderült, hogy 12 hónapja folyamatosan drágulnak az említett termékek. A vizsgált élelmiszercsoportok mindegyikénél drágulást tapasztalt a FAO, de a legnagyobb áremelkedést áprilishoz képest a növényi olajok (7,8 százalék), a gabonafélék (6 százalék) és a cukor (6,8 százalék) produkálta. A FAO összesített indexértéke 2011 szeptembere óta nem volt ilyen magas.

Már megint a koronavírus

A megnövekedett költségek mögött jól körülírható jelenségek állnak. A pandémia hatására óriási munkaerő-hiány alakult ki a szektorban. Ráadásul ehhez társult a vásárlói igények drasztikus növekedése is. Mindezek mellett még az ellátási lánc is akadozik a koronavírus mélyütése után ébredező világgazdaságban. A szakemberek arra figyelmeztettek, hogy az egyre növekvő igények az alacsony termeléssel és a hiányos készletekkel párosulva inflációhoz vezetnek. A British Retail Consortium már figyelmeztette a brit polgárokat, ősszel számítsanak arra, hogy drágább lesz összeütni a családi ebédet.

Néhány iparág azonban erőteljes fellendülést tapasztalhat. A FAO előrejelzése szerint a világ gabonatermelése idén rekorderedményeket produkálhat.

Mi a helyzet nálunk?

A KSH májusban megjelent tájékoztatójából kiderült, hogy Magyarországon az áprilisi fogyasztói árak átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ezek az árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek. 12 hónap alatt, 2020 áprilisához viszonyítva:

Az élelmiszerek ára itthon 2,4, ezen belül:

  • az étolajé 22,8,
  • a büféáruké 7,8,
  • a rizsé 7,7,
  • a margariné 7,5,
  • a liszté 7,4,
  • a száraztésztáé 6,8,
  • a cukoré, illetve a gyümölcs- és zöldségleveké pedig egyaránt 4,9 százalékkal emelkedett

Ugyancsak tavaly áprilishoz viszonyítva a sertéshús ára 6,9, a párizsié és a kolbászé 1,6, a sajté pedig 1,2 százalékkal csökkent.

A szeszes italok és a dohányáruk ára átlagosan 12,2 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

Friss

Fotó: 123rf

Később érik a meggy a tavaszi hideg miatt

Már kapható a korai hazai meggy a piacokon, üzletekben, de nagyobb mennyiségű meggytermés csak a jövő hét közepére várható. Magyarország az Európai Unió második legnagyobb meggytermelője; az utóbbi években itthon is egyre népszerűbb a meggyfogyasztás – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!