Az infláció mellett a menzareform is megdobja a gyermekek közétkeztetésének költségeit.Egészségesebb étkeztetés

Átalakítják a közétkeztetés rendszerét, a cél a gyermekek egészségesebb étkezése. Már idén szeptembertől kötelező az új szabályok alkalmazása az iskolai közbeszerzéseknél. A konyhákon 2022-től az alapanyagok 60 százalékának helyi termelőktől kell származnia, 2023-tól pedig már ételek összetevőinek 80 százalékát a rövid ellátási láncon keresztül kell beszerezni. A gond az, hogy az iskoláknak egyszerre kell megfelelniük az új szabályoknak, és az egyre növekvő inflációnak, így szinte biztosan többet kell fizetniük a szülőknek az egészségesebb étkezésért.

Dráguló alapanyagok

Ahhoz, hogy a rendeletben meghatározott szabályok megvalósulhassanak, 10-15 százalékos emelkedésre lenne szükség - mondta Páger Zsolt, a Hungast gyermekétkeztető cég vezetője a VG-nek. Ugyanakkor szakmai szervezetek szerint az infláció miatti alapanyag-drágulások miatt plusz 20-25 százalékkal emelkedhetnek az iskolai ebédárak. A különbözetet pedig – már ha az önkormányzat nem terheli rájuk a teljes áremelkedés költségét – a szülőknek kell kifizetniük.

A szülők állják a növekvő költségeket

Mindez azt jelenti, hogy egy óvódás esetében a 11 200 forintos havi menzaköltség 15 100 forintra emelkedik. Egy felső tagozatos diák napi háromszori étkezése az eddig átlagosan 15 ezer forintról 20 ezerre nő. Jelenleg az étel elkészítésének rezsijét (munkabér, szállítás) az önkormányzatok és az állam közösen, az alapanyag-normát a szülők fizetik. A kormány 2010-től háromszorosára - 27 milliárdról 83 milliárdra - emelte a közétkeztetésre fordított támogatást. Ugyanakkor nem tudni, hogy az állam tud-e további segítséget nyújtani a szülőknek az emelkedő költségek miatt. Az önkormányzatok szövetsége szerint az áremelkedés a szülők pénztárcáját terheli majd, számolt be az RTL Híradója.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!