Az utóbbi hónapokban olcsóbbá vált a biomasszán alapuló fűtés, mint a gázon
Fotó: Shutterstock

Örül a magyar város: biomasszára épül a fűtési rendszere

Több tízezer lakást fűt a vidéki magyar város biomasszán alapuló távhővel. A gáz ára elszállt az elmúlt hónapokban, ezért anyagilag sokkal kedvezőbb feltételekkel és fenntartható módon tudják megoldani az épületek melegítését.


Kifizetődővé vált a biomassza

Az energia drágulása az ukrajnai háború előtt elkezdődött, azonban azóta lőttek ki igazán a költségei. Korábban írtunk róla, hogy jelenleg az is benne van a pakliban, hogy Moszkva a nyugati szankciók miatt nem fog több gázt küldeni az uniós országokba, ami komoly energetikai válságot okozhat.

A magyar települések közül azonban néhánynál kisebb problémát jelenthet az energiaárak elszállása. Pécsett például több tízezer lakás távfűtése biomasszán alapszik.

Magyarország nagyrészt gázra van berendezkedve a fűtés területén, de a távhőnek is jelentős az aránya. Ezeken kívül ott a biomassza háztartási felhasználása. Nagy kérdés volt eddig is, hogyan lehet csökkenteni a gázfüggőséget. (…) A távhőszolgáltatás nagyrészt gáz alapon működik, de az úttörő cégek átálltak biomasszára és geotermiára. Bebizonyosodott, hogy a piacot hosszú távon kell nézni, és azok a távhőrendszerek, melyek nem földgáz alapúak a fenntarthatóság mellett most versenyképessé is válnak. A diverzifikáció az energetikai szektorban kulcskérdés

- nyilatkozta Szabó Lászlót, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont vezetője a pécsma.hu-nak.

Biomassza fűti Pécs jelentős részét

A szakember szerint a biomassza alapú működés most nagyon nagy előnye a településnek. Megbízható rendszernek számít, amennyiben a beszerzés versenyeztetett, így az árakat piaci szinten tudják tartani, valamint van belőle elegendő készlet.

A lakosság eddig azt látta, hogy a megújuló energiahordozók drágábbak, mint a többi, de most már azt, hogy versenyképesek. A biomasszánál kulcskérdés, hogy a környezeti hatások is be legyenek kalkulálva a képletbe: azaz ha fenntartható művelésű területekről jön a biomassza, akkor az hosszú távú nyereség nemcsak a felhasználóknak, hanem mindenkinek. A pécsi modell azért is jó, mert nem egyetlen szállítónak van kiszolgáltatva

- mondta Szabó László.

Középpontban a fenntarthatóság

A pécsi biomasszaproject fontos része, hogy fenntartható mezőgazdasági termelésből és/vagy erdőgazdálkodásból származik az alapanyaga. Emellett a szakember a biomassza még egy előnyére is felhívta a figyelmet.

A mostani helyzet elég pontosan megmutatja, mi a különbség egy gázos és egy biomasszás hőtermelő között. A gáz, még ha látszólag több forrásból érkezik is hazánkba, lényegében orosz gázt jelent. Ezen kell dolgozni a kormánynak, hogy ez az erőfölényes helyzet megszűnjön, mert a szállító visszaélhet vele. Kisebb kelet-európai országok felé korábban is alkalmaztak az oroszok politika árazást, de most olyan nagyfogyasztóknak és nagyhatalmaknak, mint Németország is hatalmas feladatot jelent az orosz gáz kiváltása, amire nagyon szűkös idejük van

– tette hozzá Szabó László.

A vezető szerint a magas energiaáraknak van egy pozitív oldala is, az, hogy az energiahatékonysági beruházások felértékelődnek, és azokkal valósulhat meg az igazi rezsicsökkentés.

Ne hagyd ki!