Attól tartanak a szakemberek, hogy teljesen leállhat az orosz gázszállítás az EU-ba
Fotó: Shutterstock

Ennyivel csökkenhet a magyar GDP, ha nem jön több orosz gáz

Főleg Magyarországon, Szlovákiában és Csehországban okozna recessziót, ha elzárnák az oroszok a gázcsapot, de jócskán megszenvedné Olaszország, Németország és Ausztria is a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint.


Számolt az IMF

6 százalékkal csökkenhet a legsebezhetőbb uniós tagállamok GDP-je (bruttó hazai termék), ha nem érkezik több orosz gáz az Európai Unióba az IMF szerint – írja a The Guardian.

A hatás azonban mérsékelhető alternatív gázszállítási útvonalak biztosításával és a megújuló energiára összpontosító beruházásokkal, valamint az energia-megtakarítás ösztönzésével, úgy, hogy közben az államok védik a háztartások gázellátását, és kiterjesztik a szolidaritási megállapodásokat a nemzetközi gázelosztásra is

- áll az IMF tanulmányában.

A washingtoni központú szervezet szerint Csehország, Magyarország és Szlovákia van a recesszió veszélyének legjobban kitéve, azonban Olaszország, Németország és Ausztria is nagyon megjárhatja, ha leáll az orosz gázszállítás.

Kevesebb gáz jön

A héten leállították a gázszállítás az Északi Áramlat 1-es gázvezetéken az oroszok az éves karbantartásra hivatkozva, de a gázszolgáltatás elvileg visszaáll a hét végén.

Az IMF szerint Európa energia-infrastruktúrája eddig megbirkózott azzal, hogy tavaly június óta 60 százalékkal csökkent az orosz gázszállítás az EU-ba, azonban a Kreml a szállítás további csökkentésével reagálhat az újabb nyugati szankciókra.

Viszont 9 százalékkal csökkent a teljes uniós gázfogyasztás is 2022 első három hónapjában az egy évvel korábbi adatokhoz képest. Emellett alternatív forrásokat is igénybe vett az EU, például a globális piacokról beszerzett cseppfolyósított földgázt (LNG).

Egyébként az ukrajnai háború nemzetközi következményei miatt 3,6 százalékra csökkentette idei világgazdasági növekedési előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap, azonban további leminősítés várható.

62 százalék

A napokban írtunk róla, hogy a tagállamok nyáron megpróbálnak betárazni földgázból, de Oroszország csökkentette az Északi Áramlaton át küldött mennyiséget, így a szükséges készletezés bizonytalanná vált. Lengyelország, Bulgária, Finnország, Dánia és Hollandia már egyáltalán nem kap orosz gázt, miután visszautasították a rubelben fizetést.

Az európai gáztározók 62 százalékos töltöttségen állnak, a télre ennek el kellene érnie a 80 százalékot a stabil működéshez.

Mint fentebb említettük, az Északi Áramlat 1 csővezetéken jelenleg az éves karbantartást végzik július 21-ig. Az európai vezetők azonban attól tartanak, hogy utána sem érkezik majd a megszokott mennyiség, sőt az is lehet, hogy semmi.


Ne hagyd ki!