Munkásember tekeri a gázcsapot orosz és uniós zászló
Kép: Shutterstock

Aggódik a Shell vezére a tél miatt

Nem zárható ki az energiakorlátozás lehetősége Európában, figyelmeztetett a Shell vezetője, az orosz gázellátás bizonytalansága miatt.

Ben van Beurden egy energiaügyi konferencián azt mondta: Európában nagyon kemény tél elébe nézünk, az energiaárak várható jelentős emelkedése miatt.

Energiaelosztás

Az ukrajnai orosz invázió után drágulni kezdtek az energiahordozók. Moszkvát azzal vádolják, hogy fegyverként használja az energiát, vagyis csökkenti az ellátást, válaszul a nyugati szankciókra.

Júniusban Németország eggyel közelebb került a gázfogyasztás korlátozásához, miután bevezette a riasztási fokozatot a felhasználásban. A következő lépés az energiaelosztás állami szabályozása, a háztartások és a sürgősségi felhasználók előnyben részesítésével.

Az oxfordi konferencián van Beurden azt mondta:

A tél nagyon kemény lesz Európában. Néhány ország jobb helyzetben lehet, mint mások, de mindannyian igen jelentős energiaáremelkedés elé nézünk.

Az Európai Unió erősen függ az orosz fosszilis energiahordozóktól. A blokk földgázszükségletének 40 százalékát eddig Oroszország fedezte, és Moszkva biztosította a kőolajszükséglet 27 százalékát is, évente összesen nagyjából 400 milliárd euró értékben.

62 százalék

A tagállamok nyáron megpróbálnak betárazni földgázból, de Oroszország csökkentette az Északi Áramlaton át küldött mennyiséget, így a szükséges készletezés bizonytalanná vált. Lengyelország, Bulgária, Finnország, Dánia és Hollandia már egyáltalán nem kap orosz gázt, miután visszautasították a rubelben fizetést.

Az európai gáztározók 62 százalékos töltöttségen állnak, a télre ennek el kellene érnie a 80 százalékot a stabil működéshez.

Az Északi Áramlat csővezetéken jelenleg az éves karbantartást végzik július 21-ig, és európai vezetők attól tartanak, hogy utána sem érkezik majd a megszokott mennyiség, sőt az is lehet, hogy semmi.

Az Egyesült Királyság a földgáz kevesebb mint 5 százalékát importálja Oroszországból, felhasználásának harmadát Norvégia biztosítja. Az áremelkedés azonban a szigetországban is érezhető lesz majd, hiszen a megnövekedett kereslet nyomán emelkedni fognak a világpiaci árak.

Korábban a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője is arra figyelmeztetett: Európának fel kell készülnie arra, hogy az oroszok nem küldenek több gázt.


Ne hagyd ki!