Balta tönk aprófa fa fűtéshez
Fotó: Pixabay

Ha nincs gáz, így is lehet fűteni

A németek télen fát használhatnak a fűtéshez, hogy gázt spóroljanak. Az oroszok korábban csökkentették az Északi Áramlaton át küldött energiahordozó mennyiségét, és a mostani éves karbantartás után elképzelhető, hogy leáll a szállítás.

A Deutsche Bank várakozásai szerint a német gázfelhasználás a 2021-es mennyiséghez képest idén 10 százalékkal kevesebb lehet, köszönhetően a magasabb gázárnak, és annak, hogy a háztartások csökkentették a gázfelhasználást.

Készülnek a legrosszabbra

A német bank helyzetértékelésében azt írja, hogy az ipari energiaszükséglet biztosítására a földgázt szénnel és lignittel helyettesíthetik.

Sok a bizonytalansági tényező, különösen arra vonatkozóan, hogy hogyan alakul a kínálat és a kereslet más országokban

- derül ki a Deutsche Bank elemzéséből.

Európa idén a szokásosnál hidegebb télre készül, és az Ukrajna elleni orosz invázió nyomán bizonytalan a földgázellátás. Moszkva már több ország, például Bulgária és Lengyelország felé is elzárta a gázcsapokat, miután nem voltak hajlandóak rubelben fizetni. Az Európai Unió attól tart, hogy nem lehet majd a szükséges mértékben feltölteni a gáztározókat a hideg hónapokra más, alternatív energiaforrások nélkül.

A turbina-probléma

Egyelőre nem tűnik úgy, hogy ez a borús jövőkép változna. Az orosz állami Gazprom a hét közepén egymásnak ellentmondó üzeneteket küldött arról, hogy az Északi Áramlaton át érkező gáz mennyiségét helyreállítja-e a vezeték szokásos éves karbantartása után, amely július 21-én ér véget.

Az Gazprom korábban arra hivatkozva csökkentette 40 százalékra a csővezetéken át küldött gáz mennyiségét, hogy egy javításra küldött gázturbinát nem kapott vissza időben a Siemenstől. Az alkatrész Kanadában van, és az ottani, oroszokkal szemben hozott szankciók miatt lehetetlennek tűnt a visszaadása. Az észak-amerikai ország azonban kivételt tett, és a hétvégén közölte: mégis visszaküldi a turbinát. A Gazprom később arra panaszkodott, hogy erről még nem látott hivatalos dokumentumot.

Szén és fa

A Deutsche Bank feltételezése, hogy a háztartások fával fűtenek majd, nem előzmény nélküli. Egy tavalyi áramkimaradás miatt Texas államban fát és fabútorokat tüzeltek el a hideg átvészelésére. A fa bevetésével még kevesebb orosz gázra volna szüksége Németországnak.

A spórolás és a gáz kiváltása nyomán 2022 első öt hónapjában 14 százalékkal csökkent a német gázfogyasztás a tavalyi adatokhoz képest.

Itt írtunk arról, hogy a legnagyobb német lakáskiadó pár fokkal csökkenti az éjszakai hőmérsékletet a bérleményeiben, ami többszázezer embert érint. Itt arról lehet olvasni, hogy a németek újraindítják a már használaton kívül helyezett szénerőműveket.