Tarka macska nyújtózik a fehér radiátoron
Fotó: Unsplash

Vastagabb takaróval alszanak a németek az idei fűtési szezonban

Németország legnagyobb lakáskiadója a következő hónapokban többszázezer otthonban fogja lejjebb tekerni a fűtést, miután bizonytalanná vált Európa gázellátása.


A Vonovia bérleményeiben egymillió lakó él Németország-szerte. A cég célja, hogy megpróbáljon a lehető legtöbb gázt megspórolni, készülve egy esetleg súlyosbodó energiaválságra.

A korlátozást határozatlan időre vezetik be, és a Vonovia lakásállományának 55 százalékát érinti.

Gázkrízis

A döntés jól mutatja, hogy Európa legnagyobb gazdasága kezdi érezni az orosz gázellátás csökkenését. A berlini kormány hivatalos közlése szerint krízishelyzet van. A német jogalkotók támogatásukról biztosították a német szénerőművek újraindítására vonatkozó tervet.

A kormány korábban arra kérte a fogyasztókat, hogy spóroljanak az energiával, miután Oroszország két lépcsőben csökkentette az Északi Áramlat gázellátását. Berlin akkor életbe léptette háromlépcsős vészhelyzeti programjának második szintjét. A végső szint, a gáz adagolása súlyos csapást mérne a német iparra.

Kormányzati adatok szerint a németországi gáztározók jelenleg 63 százalékos töltöttségi szinten vannak, ami alacsonyabb, mint az évnek ebben a szakában elvárt átlag.

1-2 fok

A gázfogyasztás csökkentésének jegyében a Vonovia érintett lakásaiban

az éjszakai hőmérséklet nem lehet magasabb 17 Celsius foknál.

A cég által megbízott technikusok a múlt héten egyes épületekben már elkezdték ennek gyakorlati megvalósítását. Míg a hőmérsékleti különbség a korábbihoz képest viszonylag kicsi, egy-két Celsius foknyi csupán, a fűtési költségeket a lakáskiadó cég számítása szerint 8 százalékkal csökkenti.

A hőmérsékleti korlátozás a melegvízellátást nem érinti, a lakók fürdési és zuhanyzási szokásait nem befolyásolja. A központi fűtés napközben vagy az esti órákban ugyanúgy működik majd, mint korábban.

Robert Habeck német gazdasági miniszter a múlt hónapban azt mondta: reméli, hogy a gáz adagolására nem lesz szükség a tél átvészeléséhez, de nem is tudja kizárni ezt a lehetőséget.

A jelenlegi helyzetben a Vonovia arról is tájékoztatta bérlőit, hogy a magas energiaárak miatt nagyobb összegű rezsiszámlákra számíthatnak a közeljövőben.

Ne hagyd ki!