Fehér kesztyűs cég elzárja a gázcsapot
Fotó: Shutterstock

Már csak ez hiányzott, sztrájk a norvég gáziparban (frissítve)

Tovább mélyül az európai földgázellátási válság, miután a kontinens legnagyobb gáztermelőjének dolgozói sztrájkba fogtak Norvégiában.


Az Equinor norvég gáz- és olajipari cég alkalmazottainak 15 százaléka tagja a Lederne nevű szakszervezet tömörülésnek, amely a sztrájkot meghirdette. Az infláció miatt magasabb béreket szeretnének kiharcolni. Norvégiában májusban 5,7 százalékos volt a pénzromlás mértéke, 1988 óta a legnagyobb.

Megérzi a kontinens

A Lederne tagjai a múlt héten elutasították a felkínált béremelést, míg más, gáz- és olajipari dolgozókat tömörítő norvég szakszervezetek elfogadták azt, így nem is vesznek részt a mostani munkabeszüntetésben.

A sztrájk tovább mélyítheti a nyugat-európai energiaválságot, miután a régióban Norvégia a legnagyobb olaj- és gázkitermelő. A norvég energiaügyi minisztérium adatai szerint az Európai Unió és az Egyesült Királyság földgázigényének 20-25 százalékát Norvégia biztosítja.

A sztrájk folyományaként szerdára a norvég gáztermelés 13 százalékkal, az olajtermelés 130 ezer hordóval eshet vissza a Norvég Olaj- és Gázipari Szövetség előzetes becslése szerint.

A szakszervezet szombatra a sztrájk kiterjesztését tervezi, amelynek nyomán a norvég gázszállítás 25 százalékkal, az olajtermelés pedig 15 százalékkal eshet vissza – írja a Reuters.

A földgáz holland tőzsdén jegyzett, irányadó ára a norvég sztrájk hírére a hét elején tíz százalékkal emelkedett.

A legrosszabbkor 

Az Európába érkező földgáz mennyisége már így is jelentősen csökkent, miután az orosz Gazprom még májusban 60 százalékkal vágta vissza az Északi Áramlat ellátását arra hivatkozva, hogy nem kapott vissza Kanadából egy javításra küldött alkatrészt.

Az érintett Németország attól tart, hogy a helyzet tovább romlik, miután a csővezeték tervezett karbantartása miatt július 11-e és 21-e között egyáltalán nem érkezik majd gáz. A német gazdasági miniszter, Robert Habeck a múlt héten azt is megpendítette: elképzelhető, hogy karbantartás után sem küldenek több orosz gázt az Északi Áramlaton keresztül az oroszok. Ez szinte lehetetlenné tenné a gázkészletek kellő mértékű feltöltését télre.

Németországban már életbe lépett a gázellátás riasztási fokozata, amely a középső lépcső a háromlépcsős rendszerben. Ha a helyzet nem javul, elképzelhető, hogy korlátozást kell majd kivetni a gázfogyasztásra, vagyis adagolni kell majd az energiahordozót, legelőször az ipari felhasználók számára.

Itt írtunk arról, hogy Putyin megígérte, nem zár el több gázcsapot, majd kisvártatva csökkentette az Északi Áramlat gázellátását.

Frissítés: A norvég kormány közbelépett, és leállította a sztrájkot.

Ne hagyd ki!