Sárga csővezetékek gáz szállítására
Fotó: Shutterstock

Európának kell egy terv, ha Putyin télen elzárná a gázcsapot

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője arra figyelmeztetett, hogy Európának még a legvalószínűtlenebb forgatókönyvekre is fel kell készülnie. Elővigyázatosságból.Fatih Birol úgy gondolja, hogy bár a teljes elzárás nem a legvalószínűbb szcenárió, Európának mégis ki kell dolgoznia egy tervet erre az esetre.

Stratégiai csökkentés

Az elmúlt hetekben számos európai országba sokkal kevesebb orosz gáz érkezett az Északi Áramlaton keresztül, amelynek ellátását 60 százalékkal vágta vissza a Gazprom. Az Ukrajna ellen indított orosz támadás előtt Európa földgázellátásának 40 százalékát Oroszországból szerezte be, ez mostanra 20 százalékra esett vissza.

Az orosz gáz mennyiségének csökkentése stratégiai lépés volt

– véli a Nemzetközi Energiaügynökség vezetője. Ezzel megnehezítik az európai országok számára a gázkészletek feltöltését, vagyis télen jobban Oroszországra lesznek utalva.

Nem zárnám ki, hogy Oroszország mindenféle dologgal előáll, és okokat talál arra, hogy tovább csökkentse a gázszállítást Európába, vagy akár teljesen be is szüntesse azt

– mondta a BBC-nek Birol.

Drasztikus intézkedések

Májusban európai országok úgy döntöttek, hogy megpróbálják megvédeni magukat a gyorsan változó gázáraktól, és feltöltik gázkészleteiket. Novemberre 80 százalékos telítettséget szerettek volna elérni a mostani, nagyjából 55 százalékosról. Ezt nehezítette meg az orosz csökkentés.

Birol szerint a jelenlegi gázkrízisben igazolható rövid távú vészforgatókönyvek életbe léptetése, például szénerőművek újraindítása, vagy ahol lehetséges, a nukleáris erőművek élettartamának meghosszabbítása. Ha az oroszok teljesen elzárják a gázt, drasztikus intézkedésekre lehet szükség.

Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy Európában szükség lehet a gáz tervezett és rendezett adagolására

– mondta Birol.

Hozzátette:

nem azt mondom, hogy ez az alaphelyzet, de az elmúlt hónapokat, ha nem éveket tekintve, az Oroszországgal, mint energiapartnerrel szerzett tapasztalataink szerint ez egy olyan forgatókönyv, amit jelenleg nem zárhatunk ki.

Itt írtunk arról, hogy a Gazprom gázcsökkentése hogyan érintette az egyes országokat.

The Conversation

Ne hagyd ki!