Hűtő előtt alszik fiatal lány mert meleg van
Fotó: Shutterstock

Dögmeleg van Európában, nagyon kellene az orosz földgáz

Az Európába irányuló orosz gázszállítás továbbra is elmarad a szokásos mennyiségtől, ami egybeesik a kontinenst sújtó első nagy nyári hőhullámmal, emellett felveri a gáz árát egy olyan időszakban, amikor a készleteket feltöltenék télre.

Kérnek, de nem kapnak

Olaszország és Szlovákia a szokásos gázmennyiség kevesebb, mint felét kapja az Északi Áramlat nevű vezetéken keresztül, amely a Balti-tengeren át húzódik Oroszországtól Németországig, és amin keresztül az Európába tartó orosz földgáz 40 százaléka érkezik.

Franciaország június 15-e óta nem kapott orosz gázt Németország felől. A német Uniperhez pedig 60 százalékkal kevesebb érkezik a megállapodás szerinti mennyiségnél, de közlése szerint a cég képes más forrásokból betölteni a hiányt.

A Spanyolország és Franciaország egyes részeit sújtó, szokatlanul korán érkező hőhullám fokozza az energiaéhséget, hiszen a légkondicionálók működtetése miatt több áramra, és ezzel együtt több gázra van szükség. (Arról, hogy egyes szakértők szerint meg kellene haladni a gáz áramtermelésre való használatát, itt írtunk.)

A holland gázárak, amelyek a legmeghatározóbbak Európában, nagyot emelkedtek, és az áramellátási megállapodások tarifája is megugrott.

Még teljesíthető

A Reuters olasz kormányzati körökből úgy értesült, hogy ha a helyzet nem változik, a héten az olasz kormány csökkentheti a gázfogyasztást, az ipari felhasználók számára korlátozhatja a felhasználását, és növelheti a szénalapú energiatermelést.

Európában a cseppfolyósított gáz importja megnövelte a felhalmozott készletek mennyiségét. Az egész Európai Unióra vetítve a gáztározók töltöttsége 52 százalékos, ami csak enyhén marad el az elmúlt ötéves átlagtól, és meghaladja a tavaly ilyenkor mért 43 százalékot – derül ki az ING Research elemzéséből.

Ha a Gazprom teljes kapacitáson újraindítja az Északi Áramlat ellátását – ami valószerűtlen -, elméletben lehetséges, hogy Európa november elsejére teljesítse a 80 százalékos töltöttségi célarányt – mondta a Wood Mackenzie tanácsadó cég elemzője a Reutersnek.

Készletezés télre

Ha azonban az Északi Áramlaton át továbbra is 45 százalékos kapacitáson érkezik a gáz, netán teljesen elmarad, Európa gázkészletének szintje csupán 69 illetve 60 százalékos lehet a 11. hónapra.

Mindkét esetben arra kell számítani, hogy a készlet nem tart ki egész télen, hacsak a Gazprom nem küld más vezetéken át többet, például Ukrajnán keresztül, vagy más forrásból nem sikerül beszerezni – véli a Wood Meckenzie elemzője.

A Gazprom növelhetné az Ukrajnán át küldött szállítmányt, hogy az Északi Áramlaton át kieső mennyiséget pótolja, de erre egyelőre nincsenek jelek. A Jamal-Európa vezetéken keresztül több hónapja kelet felé megy a gáz, a szokásos nyugati, Németország felé tartó irány helyett.

Az Északi Áramlaton július 11 és július 21 között ráadásul éves karbantartást is végeznek.

A múlt héten Ukrajnába látogatott az olasz miniszterelnök, a francia államfő és a német kancellár. A gázellátás csökkentése ezzel nagyjából egyidőben történt. Arról, hogy a Gazprom ezt mire hivatkozva tette meg, itt, itt és itt lehet olvasni.


The Conversation

Ne hagyd ki!